icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

DA LI STE ZNALI?

DOKTOR KON ISTIČE DA VISOKE TEMPERATURE NE SPREČAVAJU VIRUS DA SE ŠIRI: Pandemija može potrajati do dve godine?

Podeli:

Koliko meseci koji tek dolaze mogu da donesu još veće probleme svedoči i strategija države da pojedine zdravstvene ustanove budu na "rezervnom položaju" u borbi sa koronom.

foto: Printscreen, pink
foto: Printscreen, pink

U znaku borbe protiv korone proći će celo leto koje je pred nama, a najveći udar očekuje se na jesen.

 

Ukoliko intenzitet širenja zaraze ne opadne, procenjuje se da bi epidemija u Srbiji mogla da traje i  pune dve godine.

 

Ovako aktuelnu epidemiološku situaciju ocenjuju medicinski stručnjaci, koji su uvereni da će početak sezone širenja respiratornih infekcija, pratiti i novi nalet kovida 19.

 

Velika aktivnost virusa

 

I dok građani opravdano brinu za sopstveno zdravlje, stručnjaci procenjuju obim i predviđaju dalje kretanje epidemije. Prema njihovim procenama, u danima koji su pred nama očekuje se opadanje broja novozaraženih, ali i povećanje smrtnosti, kao posledica naglog rasta inficiranih prethodnih nedelja.

Veliku aktivnost virus pokazuje već sada, uprkos visokim temperaturama, a širenje zaraze samo će se pojačati kada se više vremena bude provodilo u zatvorenom. Upravo iz tog razloga predsednik Aleksandar Vučić je prekjuče pozvao sve građane na odgovornost i poštovanje ograničavajućih mera, jer je to, kako je rekao, jedini način da se spreči popunjavanje bolničkih kapaciteta, što bi zdravstveni sistem dovelo do kolapsa.

 

Koliko meseci koji tek dolaze mogu da donesu još veće probleme svedoči i strategija države da pojedine zdravstvene ustanove budu na "rezervnom položaju" u borbi sa koronom. Očekivanja u tom pogledu su najveća od beogradskog KBC "Dr Dragiša Mišović", koji je svoju reputaciju opravdao proletos, kada su u ovoj ustanovi zbrinjavani najosetljiviji slučajevi - pozitivne porodilje i deca.

 

Vanredna situacija u Beogradu

 

Uvođenjem vanredne situacije i ograničavajućih mera i u Beogradu - trenutno najopasnijem žarištu kovida 19 - od svih u ovom gradu je čak 85 odsto pozitivnih, epidemiolozi očekuju zauzdavanje bolesti. Oni procenjuju da će krajem naredne nedelje doći do opadanja broja novozaraženih.

 

Stav medicinske struke je da zasad zatvaranje Srbije nije potrebno, ali kako se nagoveštava, ukoliko se uvedene mere ne budu poštovale, slede mnogo veće restrikcije, uključujući i zabranu kretanja.

 

Prvi na udaru ograničenja bio bi glavni grad. Ulazak i izlazak iz grada bio bi strogo kontrolisan i opravdan samo zbog preke potrebe. Ovako restriktivnim merama protiv epidemije borile su se Kina i Italija, sprečavajući ulazak i izlazak ljudi iz epicentara zaraze.

 

Nastavak na sledećoj strani!

foto: Profimedia

Druga opcija je uvođenje policijskog časa, koji će biti samo krajnja mera u slučaju još jedne eksplozije broja zaraženih. Pominje se čak i mogućnost krnjeg zaključavanja, koja bi se odnosila na zatvaranje ulica samo u večernjim i noćnim satima.

 

"Virus nam je jasno poručio da nema sezonu i da visoke temperature ne sprečavaju njegovu aktivnost." - rekao je dr Predrag Kon.

 

"Uveren sam da je njegova moć širenja ista kao i na početku epidemije. Razlika je samo što sada imamo mnogo veći broj testiranih, a do juče nismo imali nikava ograničenja u okupljanjima, već samo savete struke o neophodnoj zaštiti. Zato je vrlo bitno da se naviknemo na nošenje maski, ne samo u narednih 15 dana, na koliko su uvedene obavezujuće mere, već mnogo duže od toga, da bismo jesen dočekali spremni."

 

U borbi protiv naleta kovida 19 mnogi su polagali nade u stvaranje kolektivnog imuniteta. Međutim, nedavni podaci nacionalne studije pokazuju da antitela na koronu ima svega 6,4 odsto građana.

 

"Uveren sam da je taj procenat sada negde oko 10 odsto." - kaže dr Kon.

 

Do jeseni on možda može da dostigne i 20 procenata, ali to nije dovoljno i zato nam je neophodna disciplina.

 

Doktor Kon ističe da je verovatnoća za širenje virusa snižena na svega jedan procenat ukoliko svi građani nose maske:

 

" Kada pojedinac nosi masku u okruženju u kojem je drugi nemaju, on je zaštićen samo 30 odsto. Zato, ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih."

 

Govoreći o epidemiološkom stanju u studentskim domovima u Beogradu, dr Kon je rekao da je od oko 300 zaraženih studenata samo 10 odsto njih iz domova.

 

foto: Profimedia

 

 

 

Inicijalizacija u toku...