reč nauke

HOĆEMO LI SE VRATITI NORMALNOM ŽIVOTU? Testirana eksperimentalna VAKCINA protiv virusa korona, ovo su rezultati!

0

Nekoliko odvojenih timova u različitim zemljama radi na vakcini, a ove vesti su veoma ohrabrujuće

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Eksperimentalna vakcina je prvi put "u velikoj meri" zaštitila majmune od korona virusa, navodi biofarmaceutska kompanija "Sinovac Biotech".

Vakcina koja koristi inertne patogene agense virusa, data je grupi od osam majmuna koji su tri nedelje kasnije veštački zaraženi korona virusom, navodi ova kompanija.


– Četiri makakija (vrsta majmuna) koja su primila jaku dozu vakcine, nisu imala nikakav trag virusa u plućima sedam dana nakon infiriciranja – navodi laboratorija.

 

Druga četiri majmuna, kojima je data blaža doza vakcine, imala su povećanje virusnog opterećenja u organizmu, ali su ipak uspela da se odupru bolesti.

Ti rezultati moraju još da se provere pre nego što ih naučna zajednica potvrdi.

"Sinovac" je 16. aprila počeo klinička testiranja te vakcine na ljudima. Međutim, laboratorija je odbila da za Frans pres prokomentariše ove nalaze.

 

– Reč je o prvim ozbiljnim predkliničkim podacima koja sam video vezano za eksperimentalnu vakcinu – prokomentarisao je na Tviteru američki virusolog Florijan Kramer.

 

foto: Profimedia

Britanska imunološkinja Lusi Voker ukazuje da je "pitanje da li ta zaštita dugo traje".

 

Pored projekta "Sinovac", Peking je odobrio druge dve eksperimentalne vakcine, dok je američka laboratorija Moderna sredinom marta saopštila da sprovodi klinička testiranja eksperimentalne vakcine u SAD.

 

Farmaceutske grupe i istraživačke laboratorije vode trku u razvoju tretmana i vakcina protiv korona virusa. Procene su da će biti potrebno najmanje 12 do 18 meseci da bi se dobila vakcina.

 

Pandemija korona virusa koja je izbila u decembru 2019. u Kini, odnela je više od 190.000 života širom sveta, dok se preko 2,7 miliona ljudi zarazilo.

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker