interesantna saznanja

ZAŠTO NAUČNICI PREPORUČUJU DA SE ŠTO PRE ODREKNEMO CIGARETA? Evo kako korona virus utiče na pušače

0

Proteklih nedelja stručnjaci su delili brojne preporuke za odbranu od korona virusa, a one se najčešće odnose na jačanje imuniteta. Jedan savet se posebno izdvaja, a odnosi se na pušenje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Budući da je COVID-19, koji izaziva novi korona virus, infektivno oboljenje o kojem i dalje traju naučna ispitivanja, gotovo svakodnevno saznajemo nešto novo.

 

Nakon što si svi svetski mediji i zvanične institucije različitih zemalja objavile preporuke o tome kako se zaštititi od virusa, mnogima je posebnu pažnju privukao savet o prestanku pušenja.

 

Nedavno sprovedeno istraživanje, u okviru kojeg je analizirano 44.000 slučajeva obolelih u Kini, pokazalo je da muškarci (2,8 odsto) češće umiru nakon što se zaraze ovih virusom nego žene (1,7 procenta). Kako javlja Global news, neki naučnici veruju da je jedan od razloga za to pušenje.

 

Naime, muškarci u Kini koriste duvan više nego žene — analiza iz 2010. pokazala je da je 62,4 odsto Kineza u nekom trenutku pušilo, dok je među ženama svega 3,4 procenta (bivših ili ne) pušača. Studija čiji su rezultati 2016. godine objavljeni u naučnom listu Oncotarget pokazala je da pušenje može da oslabi odbrambenu funkciju imunog sistema. Uz to, istraživanjem koje su naučnici Državnog univerziteta u Ohaju sproveli sledeće godine utvrđeno je da čak i povremeno pušenje cigareta može da našteti ljudskom telu i dovede do problema kao što su visok krvni pritisak i visok holesterol.

 

foto: Shutterstock

Upadljiva je razlika između muškaraca i žena u širenju virusa, u smislu jačine, a posebno je vidljiva razlika između muškaraca i žena u Kini kada je reč o pušenju — istakao je sredinom februara direktor Programa za vanredne zdravstvene situacije Svetske zdravstvene organizacije Majkl Rajan.

 

 

 

makonda-tracker