dokazano

OBRATITE PAŽNJU, NOSIĆEMO IH JOŠ NEKO VREME! Ovo su najbolji materijali za pravljenje zaštitnih maski

0

Ukoliko ne nosite hiruruške maske tokom pandemije virusa korona, imajte u vidu koji materijali su se pokazali kao najbolji u odbrani od virusa

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Zaštitne maske možete da kupite u apoteci – bilo jednokratne ili višekratne, a možete i da ih napravite sami kod kuće. Ukoliko se odlučite za ovu drugu varijantu, trebalo bi da razmislite i o tome koji ćete materijal upotrebiti.

 

Kompanija Smart Air je sprovela istraživanje o tome, i tom prilikom su testirali više od 30 različitih materijala – uključujući korpe za brushaltere, jastučnice, pamučne majice, vunu, posteljinu... Cilj je bio da utvrde koji od ovih materijala najbolje štiti od mikročestica, a pritom omogućava protok vazduha da biste ispod maske morali normalno da dišete.

 

Ovi faktori su veoma važni jer, neki materijali dobro filtriraju, ali vam otežavaju disanje, što baš i nije od pomoći.

 

Elem, uzimajući u obzir ova dva faktora, stručnjaci su utvrdili da je džins najbolji materijal za maske, zatim slede posteljina, ubrusi, platno.

 

foto: Shutterstock

Ono što treba da imate na umu je da maske od papirnih ubrusa ne mogu da se peru i koriste iznova, već su samo za jednokratnu upotrebu.

 

Ispostavilo se i da platno debljine od 0,4 do 0,5 milimetara omogućava bolji protok vazduha od hirurške maske, a istovremenu obezbeđuje prilično dobru filtraciju.

 

Ukoliko pri ruci nemate deblje platno, za pravljenje maske može da vam posluži i obična pamučna majica.

 

Generalno, ističe se da su prirodni materijali bolji od sintetičkih jer ovi drugi su uglavnom glatki, tako da ne filtriraju čestice kao što to mogu materijali grublje teksture i prirodnih vlakana.

 

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker