tvrdnje stručnjaka

EVO KADA ĆE BITI UKINUTE MERE: Dr Kon otkrio kada će epidemija moći da se odjavi

0

Epidemiolog Predrag Kon kaže da će se o ukidanju mera razmišljati kada se procenat pozitivnosti na virus spusti ispod pet odsto.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Inače, Kon je izjavio da u Srbiji više nema nijednog ozbiljnog žarišta korona virusom i da je svuda ispod 15 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih, a u većini delova Srbije ispod 10 odsto.

 

Iako će Srbija izaći iz epidemijskog stanja, ponovio je da će se pandemija odjaviti onda kada je odjavi Svetska zdravstvena organizacija.

 

- Takođe, proglašena epidemija ne može da se odjavi pre nego što je odjavi SZO. Dakle, proglašena epidemija i dalje će biti na stanju sa svim mogućim vanrednim merama koje su na raspolaganju, kao što su distanciranje, zabrana škola, bioskopa, pozorišta - naveo je Kon.

 

Ponavlja da nikakve mere nisu relaksirane, i da to što je dozvoljeno starijma od 65 da šetaju i što su otvorene neke zanatske radnje struka ne smatra posebnim ublažavanjem.

 

- U toku narednog perioda, počeće još neke radnje da rade, a zavisnosti od situacije, a brojevi pokazuju da će situacija biti sve bolja i bolja - rekao je Kon.

 

Jedina pretnja koju on vidi jeste moguć "uvoz slučajeva" nakon otvaranja granica i zato je, kaže, neophodno napraviti dobru strategiju pre nego što se otvore granice.

 

 

makonda-tracker