nema opuštanja!

"I DALJE MOŽEMO DOVESTI ŽIVOTE U OPASNOST": Imunolog Srđa Janković upozorava - još uvek nije SVE GOTOVO!

0

Imunolog Srđa Janković iz Dečije bolnice u Tiršovoj, rekao je večeras da sadašnji rezultat pokazuje da stojimo "izuzetno povoljno", ali da ne sme doći do preranog opuštanja.

foto: printscreen tv pink
foto: printscreen tv pink

On je takvu ocenu izneo za Radio televiziju Srbije, u emisiji Oko, navodeći da je to u odnosu na ono što je moglo da nas zadesi, na ono što je zadesilo mnoge druge zemlje, kao i u odnosu na gornju granicu očekivanja kako ovakva epidemija može da ide.

 

- Ako prerano proglasimo pobedu još uvek postoje uslovi da se ovo prokocka, da se zaraza ponovo rasplamsa - rekao je Janković, dodajući da ne veruje da će se to desiti.

 

Ipak, kako je nastavio, "još možemo dovesti živote u opasnost ako ne budemo do kraja pametno i promišljeno ublažavali i ukidali mere nego to uradimo suviše naglo".

 

Prema njegovim rečima potrebno je da se situacija sa virusom "završi celovito i sveobuhvatno, kao što smo i počeli".

 

Direktorka nove laboratorije Kliničkog centra Srbije pod nazivom Vatreno oko Jelena Begović izjavila je da je predviđeno da labaratorija, koja je otvorena početkom ove sedmice, dnevno prima i obradjuje, odnosno testira, dve hiljade uzoraka.

 

Prema njenim rečima, testiranje pomaže epidemiolozima i da vide u kojoj se fazi epidemija nalazi i gde su žarišta.

 

- Ovo je laboratorija i za budućnost jer neće biti samo za testiranje korone već i različite infektivne agense i trebala bi da pomogne u nekim epidemijama čitavom regionu - reka je Begović, koja je i direktor Instituta za molekuralnu genetiku i genetičko inžinjerstvo.

 

Ona je navela da je predviđeno da se izgradi identična laboratorija i u Nišu.

 

 

makonda-tracker