obratite pažnju

HIGIJENA JE SAD NAJVAŽNIJA! Kako PRAVILNO dezinfikovati mobilni telefon tokom pandemije koronavirusa

0

Pre nego što otključate telefon i predate se čarima interneta, budite veoma oprezni

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Budući da je pandemiju koju je juče proglasila Svetska zdravstvena organizacija izazvao novi tip koronavirusa, gotovo svakodnevno stižu nova naučna saznanja i istraživanja, ali po mnogim pitanjima ni najveći stručnjaci i dalje nisu stoprocentno saglasni.

 

 

Tako su pre nekoliko dana svetski mediji preneli nalaze kineskih naučnika iz provincije Hunan, koji su zaključili na koronavirus koji izaziva oboljenje COVID-19, u zavisnosti od brojnih faktora, može da preživi od dva do tri dana na staklu papiru, plastici, metalu ili tekstilu. Ipak, njihove kolege iz Nemačke objavile su početkom godine u listu Dnevnik bolničke infekcije studiju u kojoj ističu da na staklu ovaj virus opstaje i do devet dana.

 

Šta god bio slučaj, jasno je da treba biti veoma oprezan i da je higijena najvažnija, a posebno je bitno da obratimo pažnju na mobilne telefone. Budući da se u današnje vreme korisnici retko odvajaju od njih, neophodno je dezinfikovati ih na pravilan način.

 

foto: Shutterstock

U pomenutoj studiji nemačkih stručnjaka s Univerziteta u Grajfsvaldu i Odeljenja za molekularnu i medicinsku virologiju Rur-Univerziteta u Bohumu ističe se da je potrebno čistiti telefon rastvorom koji sadrži natrijum-hipohlorit (0,1%) i etanol (62% do 71%), ključni sastojak mnogih sredstava za dezinfekciju ruku. Kompanija Epl nedavno je saopštila svojim korisnicima da mogu da koriste maramice za dezinfekciju jednog brenda poznatog u Americi i izopropil-alkohol (70%). Ono što većina naglašava jeste da se sredstva ne prskaju direktno na ekran, već da se prsnu na mekanu krpu i da se njome prebriše staklo telefona.

 

 

makonda-tracker