S unosom masnoća uvek treba biti na oprezu, a među retkim uljima koje će preporučiti svi stručnjaci je i ono koje je vrlo popularno na našim prostorima.
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić proteklih godina je podelio mnogo korisnih saveta iz svog dugogodišnjeg iskustva, a odnose se na zdravu ishranu koja jača organizam i imunitet.
On je tako prilikom jednog televizijskog gostovanja pričao i o efektima maslinovog ulja, koje je najzastupljenije u mediteranskoj kuhinji, ali je popularno i na našim prostorima, a neretko je deo recepata koji se koriste kao narodni lekovi.
Kako je objasnio prof. dr Perišić, još je i njegova baka pila maslinovo ulja zbog antizapaljenskog dejstva po kojem je poznato.
– Dve kašike maslinovog ulja, u antiinfektivnom svojstvu ima dejstvo kao da ste popili protivupalni lek! Ako unesete svakog dana dve kašike maslinovog ulja, to je kao da ste uzeli ibuprofen, i to 500 miligrama – rekao je on u Jutru TV Prva.
Prema njegovim rečima, za maslinovo ulje, za razliku od raznih drugih stvari kao što su čajevi ili jabukovo sirće, nije važno kada ćete ga uzeti – da li ujutro, tokom dana ili pre spavanja, odnosno pre ili posle obroka.
– Svejedno je da li ćete maslinovo ulje uneti u salati, na prazan stomak, ujutru, popodne, glavno je da dobijete tu dozu. Dejstvo je antiupalno kao da ste uzeli 500 miligrama ibuprofena. Naš organizam je u permanentnom stanju upale, čim imamo upale odmah smo u riziku od bolesti – naglašava on.
Kako ističe dr Perišić, treba izbegavati ulje koje izgleda bistro i providno, dok su najbolji izbor devičansko i ekstradevičansko maslinovo ulje.
– Pitao sam jednog uvoznika, iz Grčke i Italije donosi ulje, samo da piše virgin. To je integralno ulje, a ona bistrina, ulje kroz koje možete da gledate, ne kupujte to – kaže on.
BONUS VIDEO
Sapun od jestivog, iskorišćenog ulja