Da bi hrana bila korisna za bubrege, naročito one "načete" bolešću, važno je da sadrži manje fosfora i kalijuma, a određene namirnice su posebno poželjne zbog vitamina, minerala i antioksidanasa koje imaju u svom sastavu.
Ako imate bilo kakve probleme s bubrezima, ili makar genetske predispozicije da jednog dana razvijete neko oboljenje bubrega, dobro vam je poznato koliko je ishrana važna za ove organe.
Hrana, naravno, ne može da izleči postojeći problem, ali i te kako može pomoći bubrezima da se zaštite od daljih oštećenja, kao i u prevenciji raznih stanja i tegoba.
Kada bubrezi ne rade pravilno, otpad se nakuplja u krvi, zbog čega jev rlo važno posvetiti im više pažnje i jesti dovoljno namirnica za koje je dokazano da mogu biti korisne za pacijente s bubrežnim problemima.
Ograničenja u ishrani uglavnom variraju u zavisnosti od nivoa oštećenja bubega, piše medicinska platforma Healthline, a ljudi s kasnijim stadijumom bolesti možda će imati drugačije preporuke lekara nego oni koji su u ranoj fazi. U svakom slučaju, ishrana može pomoći da se u bilo kojoj fazi poboljša funkcija bubrega, a snižava i rizik od daljih oštećenja.
Hrana za oporavak bubrega
1. Karfiol
Ovo kupusasto povrće pruža mnogo važnih hranljivih materija, uključujući vitamin K, folate i vlakna, a sadrži i antioksidanse i antizapaljenska jedinjenja.
2. Borovnice
Bobičasto voće koje mnogi nazivaju "kraljicom antioksidanasa" obiluje mnogim korisnim nutrijentima, a često se kao posebno važni izdvajaju antocijanini, pigmenti koji daju prepoznatljivu boju borovnicama. Antocijanini pomažu kod srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih bolesti.
3. Brancin
Jedna od bogatijih riba kada je reč o količini proteina je, uz to, i odličan izvor omega-3 masnih kiselina, što znači da štiti od niza bolesti i poboljšava opšte zdravlje.
4. Crveno grožđe
Ovo grožđe je odličan izvor flavonoida, koji mogu da pomognu u snižavanju zapaljenja i štite od bolesti srca, dijabetesa i drugih oboljenja.
5. Belance
Jaja su poznata kao prave male proteinske borbe, a belance je poželjno u ishrani kao bogat izvor proteina uz malo fosfora.
6. Beli luk
Luk je uvek koristan u ishrani, a konkretno beli luk obiluje vitaminom B6 i manganom i jedinjenjima koja imaju protivupalno dejstvo.
7. Heljda
Poznata na prvom mestu po manjoj količini kalijuma, heljda sadrži i mnogo B vitamina, gvožđa, mangana, vlakana... Zato zamenite obično belo brašno heljdinim i iskoristićete njene prednosti!
8. Maslinovo ulje
S masnoćama uvek treba biti na oprezu, a maslinovo ulje se često preporučuje zbog vitamina E i nezasićenih masti. Ne sadrži fosfor, pa je odličan izbor za ljude koji imaju bubrežne bolesti.
9. Bulgur
Ova namirnica, napravljena od žitarica napravljena od usitnjenih, prokuvanih zrna različitih vrsta pšenice, odlična je alternativa žitaricama koje imaju mnogo kalijuma i fosfora. Pruža obilje vitamina B, mangana, gvožđa i vlakana i dobar je biljni izvor proteina.
10. Kupus
Pošto spada u kupusasto povrće, kupus obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i mnogim korisnim, antioksidansnim jedinjenjima. Jedno istraživanje iz 2021. pokazalo je da kupus sadrži bioaktivna jedinjenja koja pomažu u kontroli šećera u krvi i snižavaju rizik za nastanak bolesti bubrega i oštećenja jetre, ali je potrebno još studija nad ljudima.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Trudnoća povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu







