bombe nutrijenata

10 moćnih namirnica za zdravije bubrege: I za prevenciju bolesti i ako su već oštećeni – ovo jedite što češće

0

Da bi hrana bila korisna za bubrege, naročito one "načete" bolešću, važno je da sadrži manje fosfora i kalijuma, a određene namirnice su posebno poželjne zbog vitamina, minerala i antioksidanasa koje imaju u svom sastavu.

Hrana nije lek, ali može da bude vrlo dragocena kada je reč o zdravlju bubrega
Hrana nije lek, ali može da bude vrlo dragocena kada je reč o zdravlju bubregafoto: SewCreamStudio/Shutterstock

Ako imate bilo kakve probleme s bubrezima, ili makar genetske predispozicije da jednog dana razvijete neko oboljenje bubrega, dobro vam je poznato koliko je ishrana važna za ove organe.


Hrana, naravno, ne može da izleči postojeći problem, ali i te kako može pomoći bubrezima da se zaštite od daljih oštećenja, kao i u prevenciji raznih stanja i tegoba.


Kada bubrezi ne rade pravilno, otpad se nakuplja u krvi, zbog čega jev rlo važno posvetiti im više pažnje i jesti dovoljno namirnica za koje je dokazano da mogu biti korisne za pacijente s bubrežnim problemima.

Ograničenja u ishrani uglavnom variraju u zavisnosti od nivoa oštećenja bubega, piše medicinska platforma Healthline, a ljudi s kasnijim stadijumom bolesti možda će imati drugačije preporuke lekara nego oni koji su u ranoj fazi. U svakom slučaju, ishrana može pomoći da se u bilo kojoj fazi poboljša funkcija bubrega, a snižava i rizik od daljih oštećenja.


Hrana za oporavak bubrega


1. Karfiol

 

Karfiol je s razlogom jedna od omiljenih zdravih namirnica
Karfiol je s razlogom jedna od omiljenih zdravih namirnicafoto: Tim UR/shutterstock

Ovo kupusasto povrće pruža mnogo važnih hranljivih materija, uključujući vitamin K, folate i vlakna, a sadrži i antioksidanse i antizapaljenska jedinjenja.


2. Borovnice

 

Antocijanini iz bobičastog voća mogu da budu korisni za zdravlje bubrega i jetre
Antocijanini iz bobičastog voća mogu da budu korisni za zdravlje bubrega i jetrefoto: yanishevska/Shutterstock

Bobičasto voće koje mnogi nazivaju "kraljicom antioksidanasa" obiluje mnogim korisnim nutrijentima, a često se kao posebno važni izdvajaju antocijanini, pigmenti koji daju prepoznatljivu boju borovnicama. Antocijanini pomažu kod srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih bolesti.


3. Brancin

 

Brancin obiluje zdravim mastima
Brancin obiluje zdravim mastimafoto: Mironov Vladimir/Shutterstock

Jedna od bogatijih riba kada je reč o količini proteina je, uz to, i odličan izvor omega-3 masnih kiselina, što znači da štiti od niza bolesti i poboljšava opšte zdravlje.

4. Crveno grožđe

 

Crveno grožđe u korpi
Crveno grožđe u korpifoto: Nungning20/Shutterstock

Ovo grožđe je odličan izvor flavonoida, koji mogu da pomognu u snižavanju zapaljenja i štite od bolesti srca, dijabetesa i drugih oboljenja.


5. Belance

 

Belance ima manje fosfora od žumanceta, pa je bolji izvor za bubrege
Belance ima manje fosfora od žumanceta, pa je bolji izvor za bubregefoto: PhotoJuli86/Shutterstock

Jaja su poznata kao prave male proteinske borbe, a belance je poželjno u ishrani kao bogat izvor proteina uz malo fosfora.


6. Beli luk

 

Beli luk ima mnogo zdravstvenih prednosti, a ako se jede umereno poželjan je i kod bubrežnih pacijenata
Beli luk ima mnogo zdravstvenih prednosti, a ako se jede umereno poželjan je i kod bubrežnih pacijenatafoto: New Africa/Shutterstock

Luk je uvek koristan u ishrani, a konkretno beli luk obiluje vitaminom B6 i manganom i jedinjenjima koja imaju protivupalno dejstvo.


7. Heljda

 

Dijetalni hleb od heljdinog brašna
Dijetalni hleb od heljdinog brašnafoto: topotishka/Shutterstock

Poznata na prvom mestu po manjoj količini kalijuma, heljda sadrži i mnogo B vitamina, gvožđa, mangana, vlakana... Zato zamenite obično belo brašno heljdinim i iskoristićete njene prednosti!

8. Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje ima antiinflamatorno svojstvo
Maslinovo ulje ima antiinflamatorno svojstvofoto: Shutterstock/masa44

S masnoćama uvek treba biti na oprezu, a maslinovo ulje se često preporučuje zbog vitamina E i nezasićenih masti. Ne sadrži fosfor, pa je odličan izbor za ljude koji imaju bubrežne bolesti.


9. Bulgur

 

Bulgur se sve češće koristi umesto pirinča u pripremi rižota, ali može da se upotrebi na mnogo načina
Bulgur se sve češće koristi umesto pirinča u pripremi rižota, ali može da se upotrebi na mnogo načinafoto: Viktor Kochetkov/Shutterstock

Ova namirnica, napravljena od žitarica napravljena od usitnjenih, prokuvanih zrna različitih vrsta pšenice, odlična je alternativa žitaricama koje imaju mnogo kalijuma i fosfora. Pruža obilje vitamina B, mangana, gvožđa i vlakana i dobar je biljni izvor proteina.


10. Kupus

 

Kupus i, generalno, kupusasto povrće korisni su u ishrani ljudi koji imaju probleme s bubrezima
Kupus i, generalno, kupusasto povrće korisni su u ishrani ljudi koji imaju probleme s bubrezimafoto: Cozy Home/Shutterstock

Pošto spada u kupusasto povrće, kupus obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i mnogim korisnim, antioksidansnim jedinjenjima. Jedno istraživanje iz 2021. pokazalo je da kupus sadrži bioaktivna jedinjenja koja pomažu u kontroli šećera u krvi i snižavaju rizik za nastanak bolesti bubrega i oštećenja jetre, ali je potrebno još studija nad ljudima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Trudnoća povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu

 

makonda-tracker