trikovi u kuhinji

Kako sačuvati vitamine i minerale tokom kuvanja? Ako znate ove tajne, svako jelo će biti mnogo zdravije

0

Sitnim koracima prilikom kuvanja ili pečenja hrane možete obezbediti da ona ne izgubi previše hranljivih materija, ali da ostane bezbedna za jelo i lako se vari.

Kuvani grašak sa šaragarepom
Kuvani grašak sa šaragarepomfoto: Marian Weyo/Shutterstock

Termička obrada često je jedini način da mnoge namirnice budu jestive, ali je jasno da visoke temperature mogu da im oduzmu mnogo hranljivih materija.


Štaviše, toliko se vitamina i minerala ponekad gubi da je određenu hranu bolje jesti sirovu, a ukoliko moraju da se skuvaju ili ispeku vrlo je važno znati kako to da učinimo tako da ipak iskoristimo njihove zdravstvene prednosti.


Kuvanje, prženje i pečenje hrane često je ono što nam pomaže da je uopšte svarimo. Na primer, proteini u kuvanom jajetu su 180% lakše svarivi nego ako se u organizam unesu presni, a da ne pričamo o tome koliko je ono bezbednije za ishranu jer visoke temperature ubijaju bakterije.

Prilikom kuvanja najčešće se gube:

 

  • vitamini rastvorivi u vodi (vitamin C i vitamini B kompleksa),
  • vitamini rastvorivi u mastima (vitamini A, D, E i K) i
  • minerali (najviše kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum).

 

Gulaš s meso i povrćem
Gulaš s meso i povrćemfoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Kako da hrana zadrži vitamine i minerale pri termičkoj obradi?

  1. Koristite što je moguće manje vode prilikom kuvanja.
  2. Iskoristite tečnost koja ostaje u tiganju posle dinstanja povrća, tako što ćete njom preliti jelo.
  3. Ne ljuštite povrće pre kuvanja: da biste iskoristili, recimo, nutrijente iz kore krompira, skuvajte ga s njom, pa je uklonite pre serviranja jela.
  4. Povrće kuvajte u manjim količinama da biste smanjili gubitak vitamina C i B.
  5. Pojedite pripremljenu hranu što pre jer količina vitamina C u njoj može nastaviti da opada kada je termički obrađena hrana izložena vazduhu.
  6. Iseckajte hranu posle kuvanja, a ne pre, ako je moguće. Kada se namirnice kuvaju u većim komadima, manje njenih delova je izloženo toploti.
  7. Kad termički obrađujete meso, uključujući i ribu, činite to najkraće moguće, tek toliko da bude bezbedno za konzumiranje.
  8. Ne koristite sodu bikarbonu tokom kuvanja povrća. Iako će to sačuvati njegovu boju, u alkalnoj sredini se vitamin C gubi brže.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koliko su opasna gazirana pića?

 

makonda-tracker