+ recept za zimnicu

U Srbiji raste kraj puta, a u svetu je "među najčešćim lekovitim biljkama": Ovo malo čudo se koristi kod niza problema

0

Jedna od nepravedno zapostavljenih biljaka na našim prostorima je prava riznica hraniljivih materija, koje se povezuju s poboljšanjem mnogih zdravstvenih tegoba. U nekim aspektima je korisnija čak i od spanaća!

Tušt je biljka kojoj se pripisuje mnogo zdravstvenih prednosti
Tušt je biljka kojoj se pripisuje mnogo zdravstvenih prednostifoto: Quang Ho/Shutterstock

Tušt (lat. Portulaca Oleracea) sukulentna biljka je iz porodice Portulacaceae koja se u našoj zemlji može naći na brojnim livadama, uz kuće i puteve, pa i kao korov po vrtovima i vinogradima, a malo je poznato koliko korisna ona može biti za zdravlje.


Reč je o jednogodišnjoj biljci koja može da poraste 15-30 centimetara, svetlozelene je ili crvenkaste boje i ima sočne, jajolike i glatke listove.


Poznata je još i kao tušanj, tušac, tušnjak i portulak, a potiče iz Indije i Kine, pa ima dugu tradiciju upotrebe kao začina ili povrća u salatama, kao i u alternativnoj medicini. Njeni listovi su aromatičnog, kiselkastoslanog, ali blagog ukusa i može se koristiti na razne načine, ali o tome malo kasnije.

Da li je tušt lekovita biljka?


Kada pogledate sićušne žute cvetove ili gumenkaste listove tušta, možda vam on neće delovati kao nešto što biste uvrstili u svoju ishranu, ali WebMD navodi da se ova biljka nalazi na listi Svetske zdravstvene organizacije kao jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka na svetu.

 

Tušt (lat. Portulaca Oleracea) sukulentna biljka je iz porodice Portulacaceae koja se u našoj zemlji može naći na brojnim livadama, uz kuće i puteve,
Tušt (lat. Portulaca Oleracea) sukulentna biljka je iz porodice Portulacaceae koja se u našoj zemlji može naći na brojnim livadama, uz kuće i puteve,foto: Shutterstock, Art_Pictures

Tušt je prepun hranljivih materija


U tuštu se nalazi mnogo antioksidanasa, jedinjenja koja se efikasno bore protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji izazivaju oštećenja ćelija i povezani su s nizom bolesti.


U njegovom sastavu su:

 

  • vitamin A, koji štiti oči i poboljšava imuni sistem,
  • beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A i pomaže u snižavanju broja slobodnih radikala u organizmu,
  • vitamin C, koji čuva kolagen i krvne sudove i pomaže u oporavku posle povreda,
  • glutation, koji ima antikancerogena svojstva (i tušt ga sadrži više nego spanać!),
  • melatonin, koji pomaže kod problema sa snom, smanjuje zapaljenje, poboljšava imunitet i dobar za krvni pritisak,
  • betalain, kojem se pripisuju antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, iako je potrebno još istraživanja.

 

Prava je riznica folata, kalcijuma, holina, gvožđa, kalijuma...


Tušt se povezuje s nižim rizikom za nastanak raka jer obiluje i flavonoidima, alkaloidima i polisaharidima, a pogodan je i za očuvanje zdravlja srca jer u tuštu ima i mnogo omega-3 masti, koje se retko nalaze u biljkama i uglavnom su deo ribljeg mesa.


Takođe, ova biljka je korisna za ljude koji žive s dijabetesom, konkretno tipa 2, ali je svakako potrebno još naučnih istraživanja kako bi se o tome dala konačna reč.


Tušt se često preporučuje i za zdravije kosti, jer je odličan izvor magnezijuma i kalcijuma, a povezuje i sa bržim zaceljivanjem rana, poboljšanjem zdravlja jetre, bržim oporavkom od infekcija i od gastrointestinalnih problema.

 

U Srbiji samonikla biljka tušt poznata je još i kao  tušanj, tušac, tušnjak i portulak, a potiče iz Indije i Kine, pa ima dugu tradiciju upotrebe kao začina ili povrća u salatama.
U Srbiji samonikla biljka tušt poznata je još i kao tušanj, tušac, tušnjak i portulak, a potiče iz Indije i Kine, pa ima dugu tradiciju upotrebe kao začina ili povrća u salatama. foto: Bubushonok/Shutterstock

Kako se jede tušt?


Tušt se u azijskoj kuhinji koristio i kao začin i kao povrće, a danas postoji mnogo načina da se on uvede u jelovnik kako bismo iskoristili zdravstvene prednosti ove moćne biljke koja je u Srbiji samonikla.

Kiseli tušt za zimnicu


Sastojci:

 

  • litar vode
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 100 ml sirćeta
  • grančice tušta po želji (mlade, sveže i neoštećene)


Priprema

  1. Posle berbe, dobro operite tušt hladnom vodom, pa ih stavite na čistu i suvu krpu da se suše.
  2. Pomešajte u šerpi vodu, sirće, šećer i so, pa kad proključa, time prelijte tušt. Zahvaljujući tome će tušt biti hrskav i sačuvati boju.
  3. Odmah ga izvadite i ubacite u pravilno sterilisane tegle, a tečnost vratite na vrelu ringlu i ponovo ga prokuvajte. Kad proključa, prelijte ovim rastvorom tušt u teglama, pa ih zatvorite i prevrnite naopako. Ostavite ih tako dok se potpuno ne ohladi, pa premestite na suvo i hladno mesto.

Kajgana sa tuštom


Izrendajte dobro opran tušt, pa ga umešajte u kajganu tokom prženja.


Čorba sa tuštom


Koju god čorbicu da pravite, slobodno ubacite sitno seckan tušt kako biste popravili ukus i dali dodatnu dozu vitamina i minerala jelu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koju biljku preporučuje najpoznatiji travar?

 

makonda-tracker