dar prirode

Ovaj ČAJ astmatičarima olakšava život: Ima bezbroj supermoći, a može da ublaži najčešće simptome astme

0

Istraživanjima je utvrđeno da su pacijenti koji žive sa astmom nakon konzumiranja ekstrakta ove biljke osetili olakšanje i prijavljivali manje stezanja u grudima

Kod asmte je najvažnija redovna i pravilna primena terapije koju propisuje pulmolog
Kod asmte je najvažnija redovna i pravilna primena terapije koju propisuje pulmologfoto: wavebreakmedia/Shutterstock

Astma je hronično stanje koje pogađa sluznicu disajnih puteva, tako što oni postaju upaljeni i sužavaju se, što dalje dovodi do simptoma kao što su otežano disanje, šištanje, kašalj i stezanje u grudima.


Ovo oboljenje daleko je češće nego što se obično misli: prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, širom sveta 235 miliona ljudi širom sveta boluje od astme.


Ipak, reč je o hroničnom stanju s kojim je moguće živeti normalan i kvalitetan život ukoliko se drži pod kontrolom i ako se redovno koristi terapija koju propisuje pulmolog.

Veoma je važno edukovati se o astmi, znati sopstvene okidače za astmatični napad i poznavati svoje telo, kako se ono ponaša u određenim situacijama i kako pomoći sebi.

 

Kašalj je samo jedan od brojnih simptoma astme
Kašalj je samo jedan od brojnih simptoma astmefoto: Profimedia / HBRH / Alamy / Alamy /

Redovna i pravilna primena terapije je najvažnija, a medicinska platforma Healthline piše da od pomoći mogu biti i određena prirodna sredstva. Naravno, imajte u vidu da ona nisu i ne mogu biti lek i zamena za lekove i pumpice, već samo dodatna pomoć u ublažavanju stanja.


Čaj od đumbira za astmu


Jedan od najpopularnijih čajeva na svetu, zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti, jeste onaj koji se pravi kuvanjem korena đumbira, odnosno biljke Zingiber officinale.


Ovaj moćni začin pun je hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja, a povezan je s prednostima kao što su smanjenje upale, ublažavanje mučnine i snižavanje nivoa šećera u krvi. Istraživanja sugerišu da đumbir može biti efikasan i u ublažavanju simptoma astme.

 

Đumbir se često kombinuje sa medom i limunom pri pripremi čaja
Đumbir se često kombinuje sa medom i limunom pri pripremi čajafoto: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Brojne in vitro studije je da određena jedinjenja đumbira, kao što su gingeroli i šogaoli, mogu da smanje simptome astme tako što smanjuju upalu disajnih puteva.


Jedno od istraživanja je i ono objavljeno 2006. u medicinskom časopisu Pakistan Journal of Nutrition, u kom su učestvovale 92 osobe sa astmom, koje su uzimale ili 450 mg ekstrakta đumbira dnevno ili placebo.

 

Primećeno je da je 20% učesnika koji su koristili đumbir osetilo olakšanje, dok je kod 52% zabeleženo manje stezanja u grudima.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti za astmatičare

 

makonda-tracker