vredi probati

Ishrana za zdraviju prostatu: 9 namirnica koje snižavaju rizik i pomažu da se izborite s neprijatnim simptomima

0

Nijedna dijeta nije garancija da ćete izbeći probleme sa prostatom, ali uz tzv. antizapaljensku ishranu je rizik niži i ona vam može biti od pomoći da ne nosite sa ovim čestim problemom.

Od svih unutrašnjih organa muškaraca, prostata je organ koji navodno najviše oboleva. Bilo to istina ili ne, jedno je sigurno: nije nevažno šta jedete!
Od svih unutrašnjih organa muškaraca, prostata je organ koji navodno najviše oboleva. Bilo to istina ili ne, jedno je sigurno: nije nevažno šta jedete!foto: korawat thainchan / Alamy / Alamy / Profimedia

Nutricionistkinja Jasna Vujičić objašnjava da ne postoji režim ishrane koji garantuje i dobro zdravlje prostate, ali naglašava da je dokazano da je antiinflamatorna ishrana blagotvnorna. Ovakva ishrana daje i niži rizik od raka prostate, ističe ona, a mi vam u celosti prenosimo njen test sa savetima.

 

Uopšteno govoreći, antiinflamatorna ishrana je ona u kojoj glavnu reč imaju neprerađene namirnice. Dakle, obuhvata širok spektar antioksidanata iz povrća, bobičastog voća, orašastih plodova i semenki.

 

Konzumiranje kvalitetnih nemasnih proteina i samo skromnih količina ugljenih hidrata višeg nutritivnog kvaliteta (npr. integralne žitarice, nerafinisane) je prvi izbor po mišljenju mnogih nutricionista.

Šta konkretno je dobro za zdravlje prostate?

 

  • Zeleni čaj. Nekoliko šolja zelenog čaja dnevno obezbeđuje dobar preventivni efekat protiv raka prostate u jednom manjem istraživanju, ali ni ovde ne treba preterivati.
  • Zeleno povrće. Muškarci koji jedu prokelj, kupus i brokoli, prema istraživanju, imaju do 20% manji rizik od raka prostate.
  • Likopen iz paradajza, antioksidans likopen iz kuvanog (ne sirovog) paradajza i sosova takođe smanjenjuje rizik od raka prostate. Kuvanje povećava apsorpciju likopena.

 

Ako ne spavate zbog uvećane prostate,  pokušajte da promenite ishranu.
Ako ne spavate zbog uvećane prostate, pokušajte da promenite ishranu.foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Profimedia
  • Testerasta palma (eng. Saw palmetto, lat. Serenoa repens). Ova biljka ne raste kod nas (bobice palme) ali je dostupna kao suplement i može pomoći protiv simptom benigne hiperplazije prostate. Ovaj suplement utiče na povećanje brzine protoka urina, pražnjenja bešike i nivoa PSA.
  • Kopriva. Listovi i koren biljke koprive, poput palmeta, sadrže širok spektar biljnih sterola koji pomažu u zaštiti prostate od upalnih slobodnih radikala. Kopriva takođe sadrži i druga korisna jedinjenja koja pomažu u lakšem pražnjenju bešike, uključujući aglutinine, lignane i polisaharide.
  • Semenke bundeve. Mnogi već znaju da ovo seme kombinuje prednosti svih gorenavedenih sastojaka. Bogate biljnim sterolima i karotenoidima, semenke bundeve pomažu u ograničavanju rasta ćelija prostate, a istovremeno povećavaju protok urina. Pored toga, oni su prirodni izvor cinka, antiinflamatornog minerala kojeg muškarcima sa uvećanom prostatom obično nedostaje.

 

Bundevino seme se preporučuje muškarcima koji imaju probleme sa prostatom ili povišen rizik od njih.
Bundevino seme se preporučuje muškarcima koji imaju probleme sa prostatom ili povišen rizik od njih.foto: Alliance Images/Shutterstock
  • Kafa. Više istraživanja na hiljadama muškaraca koji piju kafu pokazuju da se kafa takođe smanjuje rizik od raka prostate.
  • Omega-3 riba. Neka istraživanja sugerišu da antiinflamatorne omega-3 masne kiseline EPA i DHA koje se nalaze u ribama bogatim uljem, kao što su losos i sardine, mogu smanjiti rizikom od raka prostate.
  • Šargarepa. Dokazano je da na svakih 10 grama dnevno povećanja unosa šargarepe, rizik od razvoja raka prostate se smanjuje za 5%. Obavezno je ubacite u ishranu!


Šta još možete uraditi za zdravjiu prostatu uz pomoć ishrane?


Da bi se hranjive materije neophodne za zdravlje prostate mogle što bolje apsorbovati bitno je da i vaš probavni sistem radi kako treba. Prema nekim inicijalnim istraživanjima disbioza creva (neravnoteža u crevnim bakterijama) može biti primarni uzrok hroničnog prostatitisa.

 

Zato se i ovde preporučuje unos probiotskih bakterija, ali ne iz mlečnih proizvoda nego iz suplemenata probiotika. Uz zdravu uravnoteženu ishranu i dovoljno fizičke aktivnosti možete očekivati da se problemi sa prostatom smanje.

 

BONUS VIDEO

Iskustvo muškarca koji je pobedio rak prostate

 

makonda-tracker