može biti i nasledna

Jedan najčešćih muških problema: Da li znate šta Pejronijeva bolest?

0

Pejronijeva bolest se često dešava kod muškacara, a može se desiti i da bude bolna. 

Pejronijeva bolest je čest problem kod muškaraca
Pejronijeva bolest je čest problem kod muškaraca foto: Shutterstock / sirtravelalot

Pejronijeva bolest je zdravstveni problem koji izaziva zakrivljenje penisa prilikom erekcije, a često može biti i bolna.

 

Ponekad se može desiti da prođe sama, ali se takođe može lečiti injekcije, vežbama, kao i hirurškom intervencijom.

 

Pejronijeva bolest

 

Erektilna disfunkcija (ED) je stanje u kojem muškarci imaju poteškoća da postignu ili održe erekciju. Može izazvati probleme u spavaćoj sobi za ljude svih uzrasta. Jedan redak oblik ED, nazvan Pejronijeva bolest, rezultira savijanjem penisa koje može učiniti erekciju bolnom.

 

Pejronijeva bolest ponekad može biti i bolna
Pejronijeva bolest ponekad može biti i bolna foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Iako zakrivljena erekcija ne ukazuje uvek na problem, ljudi koji imaju Pejronijevu bolest mogu imati problem prilikom odnosa. Često može izazvati i anksioznost i nelagodnost. 

 

Uzroci Pejronijeve bolesti

 

Prema klinici Mejo, uzrok Pejronijeve bolesti je uglavnom nepoznat. Međutim, istraživanja sugerišu da se stanje može razviti nakon traume penisa, kao što je savijanje ili udaranje. Ovo može izazvati krvarenje i naknadno nakupljanje ožiljnog tkiva.

 

Iako povreda može biti uzrok stanja u nekim slučajevima, Nacionalna klirinška kuća za bubrege i urološke bolesti (NKUDC) napominje da se stanje često javlja bez ikakvog traumatskog događaja.

 

Faktori rizika za Pejronijevu bolest

 

Izgleda da genetika i starost igraju važnu ulogu u Pejronijevoj bolesti. Stanje može biti genetsko i porodično odnosno nasledno.

 

Simptomi Pejronijeve bolesti

 

Pejronijeva bolest u nekim slučajevima može izazvati probleme u spavaćoj sobi
Pejronijeva bolest u nekim slučajevima može izazvati probleme u spavaćoj sobi foto: MZStock/Shutterstock

Glavni simptom Pejronijeve bolesti je formiranje ravnog ožiljnog tkiva zvanog plak. Ovo ožiljno tkivo se generalno može osetiti kroz kožu. Plak se obično formira na gornjoj strani penisa, ali se može pojaviti i na dnu ili sa strane.

 

Ponekad plak ide skroz oko penisa, uzrokujući deformitet "struka" ili "uskog grla". Plak može skupiti kalcijum i postati veoma tvrd. Ožiljno tkivo može izazvati bolne erekcije, meke erekcije ili tešku zakrivljenost.

 

Testovi i dijagnoza

 

Ako mislite da imate Pejronijevu bolest, prvi korak je da posetite svog lekara. Fizički pregled pomaže vašem lekaru da utvrdi da li imate to stanje. Ovaj pregled može uključivati početno merenje vašeg penisa.

 

Merenjem penisa, vaš lekar može da identifikuje lokaciju i količinu ožiljnog tkiva. Ovo takođe pomaže da se utvrdi da li se vaš penis skratio. Vaš lekar takođe može predložiti ultrazvuk kako bi otkrio prisustvo ožiljnog tkiva i može vas uputiti kod urologa.

 

Lečenje Pejronijeve bolesti

 

Pejronijevu bolest je izlečiva i može proći sama. Iako je možda primamljivo da odmah zatražite lek, mnogi lekari preferiraju pristup „budnog čekanja“ ako vaši simptomi nisu ozbiljni.

 

Postoje i lekovi koji se koji se ubrizgavaju u penis, a opcija je i operacija ako osećate jači bol ili imate sve veću zakrivljenosti tokom vremena.

 

Trenutno je samo jedan lek, clostridium histoliticum (Ksiaflek), odobren je od strane Uprave za hranu i lekove (FDA) za lečenje ovog stanja.

 

Kako smanjiti rizik? 

 

  • prestanak pušenja
  • smanjenje konzumacije alkohola
  • bez konzumacije opijata 
  • redovno vežbanje

 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker