Sočivo je odličan izbor proteina, a osim što je veoma ukusno brzo i lako se sprema i veoma je hranljivo
Ukoliko nemate ideju šta da skuvate za ručak zeleno sočivo može da bude dobra ideja. Ako ga nikad niste spremali važno je da znate da sočivo, uprkos tome što je mahunarka, ne mora da se potapa pre kuvanja u vodu.
Dovoljno je da ga dobro operete i da ga pripremite prema uputstvu, odnosno receptu. Domaćice spremaju sočivo na mnogo načina, mrsno, posno, sa mesom ili bez njega.
Donosimo vam 3 recepta za prirpemanje sočiva, a vi odaberite koji vam se najviše dopada.
Vege punjene paprike
Potrebno je:
- 100 g zelenog sočiva
- 2 žute paprike
- 2 crvene paprike
- 1 praziluk
- 2 crna luka
- 2 šargarepe
- 4 krompira
- 4 čena belog luka
- 800 g paradajz pelata
- 1 kašika jakog kečapa
- maslinovo ulje
- so, biber
- bosiljak
Priprema:
Crni i beli luk te praziluk iseckajte i dinstajte na ulju. Kad zacakle, dodajte pelat, kečap, rendanu šargarepu i malo bosiljka. Dobro promešajte pa dolijte povrtnim bujonom u meri prema željenoj gustini. Sočivo koje se natopilo preko noći skuvajte i cedite. Dodajte rendani krompir, začinite, a na kraju dodajte nekoliko kašika sosa od paradajza. Tom smesom punite paprike. Na vrh sipajte po još malo paradajz sosa, a ostatak ulijte u vatrostalnu posudu. Ubacite paprike i pecite na 200 stepeni 60 minuta.
Čorba od sočiva
Potrebno je:
- 1 šolja sočiva
- 1 glavica luka
- 2 šargarepe
- 1 šolja pasiranog paradajza
- 2 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- čen belog luka
- suvi začin
- čili prah
Priprema:
Najbolje je ako sočivo potopite uveče u hladnu vodu i ostavite do jutra.
Ocedite i, ako želite najbržu pripremu, prelite duplom količinom vode (u odnosu na sočivo) i u mikrotalasnoj pećnici kuvajte 6 minuta.
Takođe, možete sočivo kuvati i na ringli, u malo vode.
Za to vreme, očistite i iseckajte glavicu luka pa propržite kratko dolivajući po malo vode. Iseckajte i šargarepu i dodajte pa nastavite da dinstate uz malo vode.
Brašno razmutite dodajući pasirani paradajz. Sipajte u luk i šargarepu, nalijte kuvanim sočivom i začinite suvim začinom i čili prahom. Na kraju, iseckajte sitno čen belog luka i dodajte u čorbu pa skinite sa vatre, poklopite i ostavite da još malo postoji pre služenja.
Sočivo sa belim mesom
Potrebno je:
- 300 g sočiva
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika sušenog povrća za supe i čorbe
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- 200 g belog mesa
- oko 600 ml vode
- malo seckanog peršuna
- 2 čena belog luka
- malo soli
- malo bibera
Priprema:
Sočivo oprati. Naliti vodu i prokuvati. Prokuvanu vodu procediti, naliti čistu vodu i staviti sočivo da se kuva na umerenoj temperaturi oko 20 minuta. Na pola kuvanja dodati seckani crni luk, šargarepu, začine i seckano suvo meso. Nastaviti sa kuvanjem, ako je potrebno naliti još vode, u zavisnosti koju gustinu želite. Kad je sočivo kuvano dodati seckani beli luk i peršun. Ostaviti još oko 5 minuta da se kuva.
Bonus video:
Recept za prave sremačke salčiće