ne preskačite ih

Oksidativni stres dovodi do najtežih bolesti: 7 namirnica bogatih antioksidansima koje mogu da pomognu protiv njega

0

Da bi se oksidativni stres neustralisao, veoma je važno da u ishrani budu zastupljeni antioksidansi, a ova hrana obiluje raznim vrstama

Antioksidansi moraju da budu zastupljeni u zdravoj ishrani.
Antioksidansi moraju da budu zastupljeni u zdravoj ishrani.foto: Josep Suria/Shutterstock


Oksidativni stres jedna je od najvećih opasnosti po organizam, ali šta je zapravo to ozloglašeno stanje koje se povezuje s najtežim bolestima?


On predstavlja neravnotežu između slobodnih radikala i njihovog neutralisanja, odnosno situaciju da slobodni radikali nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite tela.


Nastaje kada je u organizmu povećana proizvodnja slobodnih radikala – nestabilnih molekula visoke reaktivnosti koji stupajuu hemijske reakcije sa delovima ćelija, a on ne uspeva da ih neutralizuje. Posledice znamo: moguće su autoimune bolesti, rak, neurološke degenerativne bolesti, kardiovaskularne bolesti, zapaljenja, ubrzano starenje, smanjen fertilitet...

Protiv oksidativnog stresa bore se takozvani antioksidansi, koji mogu da budu:

 

  • preventivni, odnosno predstavljaju "prvu liniju odbrane"
  • antioksidansi "hvatači", koji "love" slobodne radikale i smanjuju ili prekidaju njihove lance reakcija, i
  • reparacioni antioksidansi, koji obnavljaju i uklanjaju oštećene vitalne biomolekule koji nastaju u uslovima oksidativnog stresa.


Koja hrana sadrži najviše antioksidanasa?


Stručnjaci često napominju da je veoma važno unositi antioksidanse kroz zdravu, izbalansiranu i raznovrsnu ishranu, a dobra vest je što postoji mnogo namirnica koje obiluju njima. Takođe, u pitanju je hrana koja često ima bogat nutritivni profil, pa ćete njenim konzumiranjem uneti još mnogo korisnih vitamina, minerala i korisnih jedinjenja za svoj organizam.

 

Dobra vest je što postoji mnogo namirnica koje obiluju antioksidansima.
Dobra vest je što postoji mnogo namirnica koje obiluju antioksidansima. foto: photka/Shutterstock

Medicinska platforma Healthline izdvojila je spisak takvihi namirnica, koje će pomoći da se poveća nivo antioksidanasa u krvi i snizi oksidativni stres i rizik od raznih bolesti.

 

  • Crna čokolada


Ukoliko spadate u ljubitelje čokolade, obradovaće vas to što je crna vrlo hranljiva! Ima mnogo više kakaoa od obične čokolade, kao i više minerala i antioksidanasa, a istraživanje objavljeno 2022. u časopisu Current Research in Food Science povezalo je antioksidanse u kakaou i crnu čokoladu s brojnim zdravstvenim prednostima, kao što su smanjenje zapaljenja i snižavanje faktora rizika za razvoj srčanih bolesti.

  • Borovnice


Možda ste nekada čuli da se ove bobice nazivaju "kraljicom antioksadanasa", a to nije slučajno. Studija objavljena 2020. u časopisu Advances in Nutrition pokazala je da antioksidansi u borovnicama mogu da odlože smanjenje moždanih funkcija povezano sa starenjem tako što neutrališu slobodne radikale, smanjuju upale i snižavaju ekspresiju određenih gena.


Najpoznatiji antioksidansi u borovnicama su antocijanini, za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od bolesti srca i mogu da pomognu u snižavanju LDL ("lošeg") holesterola i krvnog pritiska.

 

Boronice su poznate i kao kraljice antioksidanasa
Boronice su poznate i kao kraljice antioksidanasafoto: Oksana Mizina/Shutterstock
  • Jagode


Ovo bobičasto voće izuzetno je bogato vitaminom C i antocijaninima, a istraživanja su pokazala da mogu da budu od koristi u snižavanju rizika od srčanih bolesti i "lošeg" holesterola, kao i da zahvaljujući antocijaninima mogu da doprinesu porastu HDL ("dobrog") holesterola.

 

  • Maline


I ove bobice su veoma bogate hranljivim materijama, a samo neke od njih su biljna vlakna, vitamin C i mangan, kao i, naravno, antocijanini, koji im daju prepozhnatljivu boju.

 

  • Kelj


Malo je poznato da kelj spada u najzdravije tamnozeleno lisnato povrće i sadrži obilje kalcjuma, vitamina A, K i C, kao i znatne količine antioksidanasa.

 

Kelj sadrži mnogo antioksidanasa
Kelj sadrži mnogo antioksidanasafoto: Boommaval / Shutterstock
  • Crveni ili ljubičasti kupus


Kako god ga zvali, ovaj kupus je bogat vitaminima A, C i K i ima ogroman udeo antioksidanasa. I on može da se podiči znatnim količinama antocijanina, kao i vitamina C, koji jača imuni sistem i čini kožu zdravijom.

 

  • Pasulj


U zdravoj ishrani mora da ima mesta za mahunarke, a pasulj je jedna od omiljenih na našim prostorima. Uz to što je jeftin, on je veoma bogat vlaknima i odličan za održavanje zdravlja creva, a spada i u najbolje izvore antioksidanasa kada je reč o povrću.


On sadrži kempferol, koji može pomoći u smanjenju hronične upale i suzbijanju rasta karcinoma, ali imajte u vidu da je potrebno još istraživanja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Supervoće s Himalaja gaji se i u Srbiji

 

makonda-tracker