možda niste znali...

Uz gluten, šećer, meso... Novak je iz ishrane izbacio hranu kojom mnogi počinju dan, a može da napravi veliki problem

2

Ova velika grupa namirnica može da dovede do niza veoma neprijatnih simptoma koji otežavaju svakodnevicu, a često nismo svesni toga kako utiču na organizam

Novak Đoković na Vimbldonu 2024. godine
Novak Đoković na Vimbldonu 2024. godinefoto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Novak Đoković godinama spada u najuspešnije sportiste planete, a veruje se da je njegovom ulasku u legendu doprineo miks faktora: izrazito predan rad, mentalna snaga, stručan tim, neupitna podrška porodice...


Međutim, kada se priča o vrtoglavom usponu srpskog tenisera do svetskog vrha, nemoguće je ne pomenuti ishranu Novaka Đokovića kao jednu od ključnih stavki.


Poznato je da je Nole, po otkriću da boluje od celijakije, prešao na bezglutensku ishranu, što se uskoro odrazilo na njegovo opšte stanje, formu i igru, a godinama se piše da je iz ishrane izbacio i meso.

Ni šećer nije često u njegovom jelovniku, a malo je poznato da srpski sportista ne konzumira ni mlečne proizvode. Kako je početkom godine pisao australijski GQ, Novak je analizama krvi otkrio da je netolerantan na pšenicu i mlečne proizvode i da je blago osetljiv na paradajz.

 

Novak Đoković na Vimbldonu 2024. godine
Novak Đoković na Vimbldonu 2024. godinefoto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Kako se navodi na portalu novakdjokovic, eliminacija mlečne hrane bila je jedan od ključnih koraka u njegovoj transformaciji ishrane. Kao i gluten, mlečni proizvodi mogu da doprinesu upali i problemima s varenjem kod mnogih ljudi.

 

Zašto smanjiti unos mlečnih proizvoda?


Prema pisanju ovog sajta, za Đokovića je ukidanje mlečnih proizvoda značilo – bolju probavu, manje stvaranje sluzi i poboljšanje stanja disajnih puteva.

 

Ta promena bila je navodno naročito važna za njegovu izdržljivost i pomogla mu da izbegne respiratorne probleme koji su ga nekada ograničavali na terenu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)


Kako piše medicinska platforma Health, konzumiranje hrane s visokim sadržajem mlečnog šećera može da izazove nadimanje, gasove i bolove u stomaku kod ljudi netolerantnih na laktozu, pa smanjen unos mlečnih proizvoda može da pomogne u ublažavanju ovih vrlo neprijatnih simptoma.

 

Isto važi i za pacijente koji imaju probleme s varenjem, poput inflamatornih bolesti creva, uključujući i Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.


Takođe, često se može čuti da hrana mlečnog porekla može da pogorša akne, a iako još uvek nije utvrđen tačan mehanizam kojim bi jogurt, sir i kiselo mleko mogli da doprinesu tome, neki dokazi sugerišu da mleko podiže nivoe insulinskog faktora rasta 1 (IGF-1), što dalje povećava proizvodnju sebuma.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Višak sebuma začepljuje pore, pa dolazi do izbijanja akni. Međutim, imajte u vidu da nijedna studija još uvek dokazala da mlečni proizvodi direktno izazivaju akne, pa obavezno o tome najpre popričajte sa svojim izabranim lekarom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Novak Đoković peva i ljubi Jelenu

 

makonda-tracker