može čak i da se zamrzne

NIKAD više je nećete baciti! Kako da LUBENICA dugo ostane sveža, sočna i slatka?

0

Predstavljamo vam najjednostavnije i pouzdane načine da lubenica dugo sačuva svežinu, kao i kako skladištiti sok od lubenice ili je zamrznuti za jesen i zimu.

Lubenica može da ostane sveža i slatka mnogo duže nego što ste mislili
Lubenica može da ostane sveža i slatka mnogo duže nego što ste mislilifoto: kungfu01/Shutterstock

Lubenica je omiljena letnja voćka i jedna od onih koje, kada su dobro ohlađene, garantuju da ćemo se osvežiti za tili čas, ali često se dogodi da kupimo preveliku i moramo da bacimo ostatke.


Postoji mnogo trikova za skladištenje lubenica na internetu, a jedan od najpopularnijih u poslednje vreme je TikTok fenomen za koji kažu da čuva svežinu i ukus ovom sočnom voću.


Trik za čuvanje lubenice s belim lukom


Naime, obično se savetuje da se na ostatke lubenice, sa isečene strane, stavi jedan do dva čena belog luka, a potom da se ona umota u prozirnu foliju i tek onda odloži u frižider.


Navodno se na ovaj način čuva njena svežina i duže možemo da uživamo u slatkom ukusu okrepljujuće lubenice.

Kako još produžiti vek lubenice?


Stručnjaci, inače, ističu da često grešimo kada čuvamo lubenicu u frižideru i naglašavaju da ona može da izdrži do dve nedelje i na sobnoj temperaturi.

 

Ipak, američki Nacionalni odbor za promociju lubenice ističe da je idealna sobna temperatura 55 Farenhajta, što iznosi nešto više od 12,7 stepeni Celzijusovih, pa je svakako po letnjim vrućinama u našoj klimi najbolje ipak je staviti u frižider da bi duže ostala sveža.


Ukoliko je lubenica zrela i stavljate je u frižider, najvažnije je da je ne sečete na komade, već da je odložite celu ili sečenu na polovinu.

 

Lubenica može da ostane sveža i slatka mnogo duže nego što ste mislili
Lubenica može da ostane sveža i slatka mnogo duže nego što ste mislilifoto: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste je pak isekli, ni slučajno je ne držite u otvorenoj posudi, već ona treba da bude ili hermetički zatvorena ili prekrivena providnom folijom da bi sačuvala sočnost i teksturu, kao i da bi parčići upili manje stranih mirisa iz ostale hrane.


Kako čuvati sok od lubenice?


Sok od lubenice trebalo bi držati u zatvorenoj posudi, a u frižideru može tako da ostane svež oko četiri dana. Tečnost može da se odvoji, odnosno da gustina padne na dno posude, pa obavezno promešajte pre nego što sipate sok.

Može li lubenica da se zamrzne?


Lubenica spada u voćke koje možemo da zamrznemo i jedemo kasnije, ali je najvažnije da je ne spakujete celu u zamrzivač, koliko god to delovalo primamljivo. Kao prvo, nećete moći kasnije da je sečete dok se ne odmrzne, a kao drugo, u zavisnosti od sadržaja i količine soka, može da pukne u zamrzivaču.

 

Lubenica može da se zamrzne
Lubenica može da se zamrznefoto: Shutterstock, Elizaveta Galitckaia

Obavezno je isecite na komade – kocke ili loptice, zatim izvadite semenke, poređajte po plehu obloženom pek-papirom, pazeći da se ne dodiruju.

 

Stavite u zamrzivač na nekoliko sati, pa kad parčići budu čvrsti, prebacite u kesu za zamrzivač iz koje ste istisli vazduh, dobro je zatvorite i može da vam potraje mesecima tako da i na zimu jedete lubenicu!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Proizvodnja mini-lubenica

 

makonda-tracker