oprez

Kako smanjiti količinu PESTICIDA u voću i povrću? Jedan korak je OBAVEZAN da bi plodovi bili zdraviji i bezbedniji

0

Jednostavno pranje voća i povrća često nije dovoljno, a istraživanje sprovedeno 2017. pružilo nam je efikasan trik za spuštanje nivoa štetnih hemikalija u hrani

Voće i povrće treba dobro da se operu da bi se smanjila količina pesticida, ali nekad ni to nije dovoljno
Voće i povrće treba dobro da se operu da bi se smanjila količina pesticida, ali nekad ni to nije dovoljnofoto: Boule/Shutterstock

Kada su u pitanju voće i povrće, izgled je taj koji ih prodaje, a prozvođači neretko preteruju s upotrebom raznih supstanci kako bi povećani količinu dobijenih plodova, produžili im vek i poboljšali izgled.


Nekontrolisana upotreba pesticida i raznih opasnih materija mogu dalje da ugroze zdravlje, pa je veoma važno biti na oprezu prilikom kupovine, kao i pre serviranja ove hrane.


Voćari često ističu da nije problem toliko upotreba pesticida, koji suzbijaju štetočine, već u nepoštovanju pravila, jer neki poljoprivrednici koriste veće količine hemikalija nego što je dozvoljeno.

U svakom slučaju, nije uvek lako prilikom kupovine utvrditi koje je voće i povrće najzdravije, tj. najbezbednije, a ono što možemo da uradimo kod kuće jeste da rukujemo hranom tako da se rešimo što je više moguće potencijalno štetnih supstanci.

 

Pod pesticidima podrazumevamo proizvode hemijskog ili biološkog porekla koji su namenjeni zaštiti ekonomski značajnih biljaka i životinja od korova
Pod pesticidima podrazumevamo proizvode hemijskog ili biološkog porekla koji su namenjeni zaštiti ekonomski značajnih biljaka i životinja od korovafoto: Shutterstock/goffkein.pro

Kako smanjiti količinu pesticida u voću i povrću?


Istraživanje Univerziteta u Masačusetsu iz 2017, objavljeno u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazalo je da potapanje jabuka u jednopostotni rastvor sode bikarbone i vode značajno snižava nivo pesticida u njima.

 

Ova metoda ne samo što ispira jabuke nego i razgrađuje pesticide, a isti metod može se koristiti s drugim plodovima.


Međutim, važno je napomenuti da neki ostaci koji prodiru ispod ljuske ili kore ostaju u plodu, a ukoliko oljuštite voće možete da uklonite ogroman deo vitamina i minerala koji se nalaze u kori.

 

Najbolje je da voće i povrće odstoje u vodi sa sodom bikarbonom
Najbolje je da voće i povrće odstoje u vodi sa sodom bikarbonomfoto: Andriana Syvanych, Shutterstock

Trikovi za manji unos pesticida

 

  • Potopite voće, povrće ili orašaste plodove u 10 g sode bikarbone i 1 litar vode, da odstoji oko 15 minuta.
  • U idealnom slučaju, operite hranu na dan kada želite da je pojedete da se hrana ne bi kvarila prebrzo.
  • Kupujte organsko voće i povrće, hranu iz regiona i sezonsku.
  • Kupujte "jako" voće i povrće – manje je verovatno da će se pesticidi zadržati u kupusu i šargarepi nego na bobičastom voću i začinskom bilju. Ako kupujete osetljiviju hranu, najbolje je da birate organsku.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koliko meda dnevno treba jesti?

 

makonda-tracker