Kad ga jednom probate - zaljubićete se!
Lubenica je mnogima jedan od omiljenih načina da se rashlade i osveže tokom ovih nesnosih letnjih vrućina. Međutim, da li ste nekada probali da slatko od lubenica?
Ako niste, možda je pravi trenutak. Recept je prost, pravi se jako brzo i lako, a glavni sastojak je nešto bacamo uvek kad jedemo lubenicu - kora.
SASTOJCI
- kora od lubenice, očišćena - oko 350 grama
- šećer - oko 300 grama
- voda - oko 200 ml
- pola limuna
- soda bikabona - pola male kašike
PRIPREMA
Za početak očišćenu koru lubenice isecti na na male kocke. Pola male kašike sode bikarbone prvo rastvorite u vodi, a onda dodajte koru od lubenice. Ukoliko je potrebno sipajte još malo vode - neophodno je da kora lubenice potone.
Nakon nekih tridesetak minuta ocedite vodu i isperite koru. Zatim u šerpu sipajte šećer i vodu. Kad provri dodajte koru lubenice.
Smesu koju dobijete kuvajte tridesetak minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuvanja dodajte limunov sok ili limun isečen na kriške.
Prekrijte krpom i onda ostavite malo da poptuno ohladi. Kad se to desi preostaje vam samo da sve to sipate u čistu teglu.
Kad je budete zatvarali prvo stavite celofan, a preko njega poklopac.
Bonus video: