prave razliku

Kako SMRŠATI BEZ GLADOVANJA? 5 ukusnih, zdravih i moćnih namirnica koje smanjuju apetit

0

Da biste uspeli da se rešite viška kilograma, ni slučajno se ne okrećite rigoroznim dijetama – mudrije navike u ishrani mogu da budu baš ono što vam treba

Ne morate gladovati da biste se rešili viška kilograma
Ne morate gladovati da biste se rešili viška kilogramafoto: Shutterstock, RossHelen

Bez obzira na to tragate li za osnovnim namirnicama ili za zdravim grickalicama koje vam mogu pomoći da ostanete siti dok mršavite, postoji mnogo toga što vam može koristiti na dijeti.


Tajna zdravog mršavljenja je u uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani, a nijedan lekar vas neće posavetovati da gladujete i iscrpljujete organizam rigoroznim režimima.


Zato, da biste na prirodan i zdrav način uspeli da eliminišete višak kilograma, dodajte svom jelovniku namirnice za koje je dokazano da deluje kao supresant apetita, a obezbeđuju hranljive materije.

Koja hrana smanjuje apetit?


Bademi


Samo jedna šaka badema nudi brojne zdravstvene prednosti – oni su bogat izvor antioksidanasa, vitamina E i magnezijuma. Mogu da budu dragocena pomoć u kontroli šećera u krvi, održavanju zdravlja creva i smanjenju rizika od bolesti srca, a odlična su grickalica na dijeti jer povećavaju osećaj sitosti.

 

Šaka badema je odlična užina izumeđu obroka ako želite da smršate
Šaka badema je odlična užina izumeđu obroka ako želite da smršatefoto: Dmitry Tkachuk/Shutterstock

Šta kaže nauka? Studija objavljena 2019. u magazinu Nutrients pokazala je da konzumiranje badema za užinu, tokom sredine jutra, može da smanji osećaj opšte gladi i želju za visokim sadržajem masti.


Đumbir


Koren đumbira vekovima se u Aziji koristio zbog brojnih benefita koje ima po zdravlje, uključujući i blagotvorno dejstvo na probavu. Bilo da ga koristite u smutiju, kao dodatak jelu ili u obliku čaja, on može da pruži telu energiju i podstakne bolje varenje.

 

Đumbir je s razlogom jedna od najpopularnijih namirnica na svetu kada je reč o zdravoj ishrani
Đumbir je s razlogom jedna od najpopularnijih namirnica na svetu kada je reč o zdravoj ishranifoto: aerogondo2/Shutterstock

Šta kaže nauka? Istraživanje manjeg obima objavljeno u medicinskom časopisu Metabolism pokazalo je da su muškarci koji su jeli đumbir imali niži apetit.


Avokado


Pun vlakana i mononezasićenih masti zdravih za crve, avokado je odličan izvor nutrijenata, a pomaže u snižavanju holesterola, regulaciji glukoze u krvi, boljem varenju i za zdravije kosti. Kada se jede umereno, može da smanji i apetit.

 

Čak i pola avokada dnevno može biti dragocen dodatak jelovniku
Čak i pola avokada dnevno može biti dragocen dodatak jelovnikufoto: Shutterstock/Larisa Blinova

Šta kaže nauka? U časopisu Nutrients objavljena je studija koja je upoređivala osećaj sitosti kod ljudi koji su jeli samo ugljene hidrate za obrok sa onima koji su jeli pola avokado ili ceo plod, a ovi drugi su prijavili da su sitiji. Studija je, takođe, testirala i hormone povezane sa osećajem sitosti i otkriveno je da su oni povišeni nakon konzumiranja avokada.

Jabuka


Jabuke svih sorta deluju kao supresanti apetita iz više razloga. Najpre, one sadrže rastvorljiva vlakna i pektine, zahvaljujući čemu raste osećaj sitosti. Takođe, pomažu u regulaciji šećera u krvi, podižu nivo energije, a zahtevaju i mnogo žvakanja, pa telo može da uspori i na vreme prekine sa obrokom.

 

Jabuke obiluju vlaknima, čime pomažu u zdravom mršavljenju
Jabuke obiluju vlaknima, čime pomažu u zdravom mršavljenjufoto: Shutterstock/Africa Studio

Šta kaže nauka? Studija objavljena u listu Nutrients sugeriše da namirnice s niskom gustinom kalorija, poput jabuka, mogu pomoći u podsticanju osećaja sitosti i mršavljenja kod gojaznih odraslih osoba.


Jaja


Poznato je da su jaja odličan izbor za doručak zbog toga što pružaju mnogo energije. Njihov glavni adut su proteini, a jedno veliko jaje sadrži čak 12 g proteina!

 

Jaja su prava riznica proteina i odličan doručak za mršavljenje
Jaja su prava riznica proteina i odličan doručak za mršavljenjefoto: PhotoJuli86/Shutterstock

Šta kaže nauka? Istraživanje objavljeno u magazinu Nutrition Research pokazalo je da konzumiranje jednog ili dva jajeta za doručak može da doprinese da se osećate sitije u naredna 24 sata nego da ste doručkovali pecivo sa istim brojem kalorija. U istoj studiji je otkriveno i da oni koji jedu jaja kasnije unose manje kalorija nego ljudi koji doručkuju peciva.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lampaš: Dijeta asocira ljude na izgladnjivanje

 

makonda-tracker