nije zdravo, vrlo je rigorozno

Traje 13 dana, skida i do 10 kilograma: Šta je DANSKA DIJETA i kako se pravilno drži?

0

Da li ste ljubitelj povrća? Možete li bez grickalica? Ako je vaš odgovor odlučno „da“ na oba ova pitanja, danska dijeta može vam pomoći da ubrzate metabolizam i izgubite težinu.

DANSKA DIJETA JE VEOMA RIGOROZNA
DANSKA DIJETA JE VEOMA RIGOROZNAfoto: baranq/Shutterstock

Danska dijeta je veoma restriktivan plan ishrane i bez obzira koliko želite da smršate potrebno je da se pre početka posavetujete sa svojim lekarom.

 

Ova, kao i mnoge druge dijete, može da prouzrokuje neke zdravstvene probleme, a ljudi koji imaju već neke hronične bolesti ne treba bez lekarskog nadzora da se podvrgavaju bilo kakvim dijetama.

 

Šta je danska dijeta?


Takođe poznata kao „kopenhaška dijeta“, danska dijeta ima za cilj da ubrza metabolizam. Ona traje 13 dana i tokom nje se može izugubiti i do 10 kg.

Prvo pravilo, moraćete da ograničite unos kalorija na najviše 600 dnevno i da jedete hranu sa visokim sadržajem proteina i malo masti.

 

Dakle, hajde da pređemo na osnove kako biste saznali više o danskoj ishrani i sa kojim problemima biste se mogli suočiti. 


Osnove danske dijete


Hrana i pića koje ćete jesti i piti ubrzaće vaš metabolizam. Jaja, govedina i nemasno meso su veoma bogati proteinima i potrebno im je više energije za varenje nego što je uskladišteno u njima. Kombinujte ovo sa malim unosom ugljenih hidrata i vaše telo će koristiti uskladištene masti za proizvodnju energije.

OSNOVI DANSKE DIJETE
OSNOVI DANSKE DIJETE foto: Josep Suria/Shutterstock

Osnove danske dijete

 

Šta jesti i piti?


Tokom ove dijete se jede 3 obroka dnevno, bez grickanja, dok ste na dijeti. Ako ogladnite između obroka popijte vodu. Nema unošenja hrane posle 18 časova. 

 

Šta jesti?

 

Niskokalorična i visokoproteinska hrana je osnova ove dijete. Govedina, jagnjetina, živina (npr. piletina i ćuretina) i jaja su dobri izvori proteina koji imaju malo kalorija. Proteini su neophodni za održavanje zdrave mišićne mase i podršku gubitku težine.

 

Ali, kao i u skoro svim drugim režimima takođe ćete morati da jedete i povrće. Lista dozvoljenog povrća je kratka i jednostavna:

TOKOM DIJETE SE UNOSI SAMO 600 KALORIJA
TOKOM DIJETE SE UNOSI SAMO 600 KALORIJA foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock
  • Šargarepa
  • Celer
  • Zelena salata
  • Spanać
  • Paradajz

 

Ono sadrži malo ugljenih hidrata koji bi se inače pretvorili u masti i uskladištili u telu, uzrokujući povećanje telesne težine.

 

Voće nije ograničeno i možete ga jesti koliko želite.

 

Takođe je veoma važan unos vode. Voda će smanjiti apetit jer zauzima prostor u stomaku, zbog čega se osećate manje gladni i pomaže vam da smršate. 

 

Kofein u crnoj kafi takođe može ubrzati vaš metabolizam i povećati proces sagorevanja masti u telu. Čaj, posebno zeleni čaj, ne samo da sadrži kofein, već i antioksidante zvane „katehini“ koji pomažu da se poveća broj sagorenih kalorija.

Pored toga, dozvoljeno vam je da konzumirate i nezaslađeni limunov sok.


Šta se ne jede, pije ili je ograničeno?


Tokom ovog trinaestodnevnog plana ishrane, postoji mnogo stvari koje ćete morati da ograničite.

 

Alkohol nije dozvoljen. To je zato što ima iznenađujuću količinu kalorija, jer se sam alkohol u jetri pretvara u glukozu, koja se zauzvrat skladišti u telu kao mast.

 

Takođe ćete morati da izbegavate sve slatko. Šećer i med sadrže mnogo kalorija, a glukoza iz njih koja uđe u krv pretvara se u masnoću i dovodi do debljanja.

DANSKA DIJETA TRAJE 13 DANA I SKIDA 10 KG
DANSKA DIJETA TRAJE 13 DANA I SKIDA 10 KG foto: zigres/Shutterstock

Takođe ni vakaća guma nije dozvoljena. To je zato što većina žvakaćih guma, posebno guma sa ukusom mente, može da navede ljude da kasnije jedu kaloričniju slatku hranu.

 

Na kraju, svi znamo da ulje, glavni sastojak za pripremu hrane, ima puno masti i malo hranljivih materija. Zbog toga ćete morati da ograničite njegovu upotrebu kada ste na dijeti.

 

Šta je tipičan dan danske dijete?


Ispod je primer jednog dana danske dijete. Kao što je već pomenuto, trebalo bi da imate različite planove obroka za svaki dan. Takvi planovi obroka su lako dostupni na mreži, a možete ih čak i prilagoditi tako da budu specifični za vas.

DORUČAK - oko 8h ujutru

 

Crna kafa bez dodavanja šećera.


RUČAK- između 13-14 časova

 

Mala porcija šunke sa jogurtom sa niskim sadržajem masti.

 

VEČERA - između 17-18 časova

 

200 g jagnjetine na žaru sa zelenom salatom i limunovim sokom.

 

Budući da je veoma restriktivna većina lekara vam ovu dijetu neće preporučiti, a na vama je da potražite stručno mišljenje i da se upoznate sa svim prednostima i manama ovakvog načina ishrane i mršavljenja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Šta je lavlja dijeta?

 

makonda-tracker