saveti

Koliko sirovog BELOG LUKA dnevno smete da pojedete? Ima SNAŽNO DEJSTVO, a mnogi ni smeju da ga unose bez prženja

0

Da li beli luk uopšte sme da se konzumira sirov i, ako to već činite, kada je trenutak da se zaustavite?

Beli luk ima snažno dejstvo
Beli luk ima snažno dejstvofoto: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock

Beli luk je jedna od najpopularnijih namirnica na svim meridijanima, zbog jedinstvenog ukusa i moćne arome koju dodaje raznim vrstama jela.


Pored toga, ima široku primenu u narodnoj medicini na svim kontinentima, a iako neke od saveta za upotrebu belog luka u zdravstvene svrhe treba uzeti s rezervom jer su medicinski neutemeljene, brojna istraživanja potvrdila su neke od pozitivnih efekata belog luka na zdravlje.


Obično se on dinsta pre nego što se doda jelima, zbog čega mnogi imaju dilemu da li zapravo sme da se koristi sirov, iako često možemo da čujemo da je najbolje jesti beli luk bez termičke obrade.


Šta je istina?

Da li beli luk sme da se jede sirov?


Kako piše medicinska platforma Healthline, termičkom obradom se belom luku menjaju ukus i tekstura, zahvaljujući čemu je mekši, blaži i kremastiji, pa ima i suptilniji ukus i aromu.

 

Beli luk ima široku primenu u narodnom medicini
Beli luk ima široku primenu u narodnom medicinifoto: Shutterstock/Morinka

Ipak, u njemu možemo da uživamo i bez kuvanja, pečenja ili prženja.
Iako sirovi beli luk ima jači, oštriji ukus, on se može bezbedno konzumirati i odličan je dodatak mnogim jelima kao takav. Uglavnom se koristi za umake, prelive i sosove.


Štaviše, sirovi beli luk može da sadrži više korisnih jedinjenja od kuvanog belog luka i poboljšati nekoliko aspekata zdravlja.


Zdravstvene prednosti sirovog belog luka:

 

  • pomaže u jačanju imuniteta,
  • podržava zdravlje srca,
  • pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i
  • pomaže u očuvanju zdravlja mozga.


Potencijalno loša strana konzumiranja sirovog belog luka


Iako sirovi beli luk može da se poveže s više prednosti, postoji nekoliko nedostataka koje treba razmotriti.

Prvo, sirovi beli luk ima jači ukus i miris od termički obrađenog, što nije svakome po ukusu.


Pored toga, onima koji imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) često se savetuje da ograniče konzumaciju belog luka da bi sprečili gorušicu. Zapravo, određena jedinjenja koja se nalaze u ovom povrću kada je u sirovom obliku mogu da iritiraju digestivni trakt, što dalje izaziva osećaj pečenja u grudima ili stomaku.

 

Beli luk se u narodnim receptima često kombinuje s medom i limunom, ali imajte u vidu da ne postoji naučna studija koja potvrđuje da to ima bilo kakav pozitivan efekat na zdravlje
Beli luk se u narodnim receptima često kombinuje s medom i limunom, ali imajte u vidu da ne postoji naučna studija koja potvrđuje da to ima bilo kakav pozitivan efekat na zdravljefoto: Shutterstock/Nadejda Zaharevskaja

Takođe, beli luk može povećati rizik od krvarenja tako što snažno preventivno deluje na stvaranje krvnih ugrušaka.


Iako je malo verovatno da će umereno uživanje u sirovom belom luku izazvati bilo kakve probleme kod većine zdravih odraslih osoba, ljudi koji koriste lekove za razređivanje krvi bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom pre unosa veće količine ili ako koriste suplementaciju na bazi belog luka.


Koliko sirovog belog luka dnevno je dozvoljeno pojesti?


Ne postoji zvanična preporučena doza za konzumiranje belog luka, a većina studija ističe da bi 1-2 čena dnevno moglo da bude korisno po zdravlje.


U obliku suplemenata doze do 3.600 mg ekstrakta belog luka su se pokazale efikasnima, ali ni slučajno ne koristite suplementaciju bez konsultovanja sa svojim lekarom, naročito ako imate neki zdravstveni problem ili pijete lekove.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti gastroenterologa

 

makonda-tracker