nema bacanja

Ako ovako čuvate crni i beli luk, trajaće DUPLO DUŽE: Posle 2-3 meseca može da izgleda kao da je tek kupljen

0

Sigurno ste mislili da je najbolji način da sačuvate svežinu i produžite vek luku odlaganje u fioku frižidera, ali to je jedno od najlošijih mesta za skladištenje ovog povrća

Najbolje mesto za čuvanje crnog i belog luka je hladno, tamno i suvo
Najbolje mesto za čuvanje crnog i belog luka je hladno, tamno i suvofoto: Timmary, Shutterstock

Crni i beli luk nikada ne treba čuvati na niskim temperaturama jer će se tako mnogo brže pokvariti.


Objašnjenje za to je jednostavno – skrob u luku se na nižim temperaturama pretvara u šećer, zbog čega ovo povrće postaje meko ili čak kašasto.


Najbolje mesto za čuvanje crnog i belog luka je hladno, tamno i ima protok vazduha, daleko od vlage i sunčeve svetlosti.


Slobodno ih možete držati u fioci ili nekom ormariću u kuhinji, pod uslovom da ih skladištite pravilno.

Kamil Hofman, koja stoji iza bloga Cook'n & Eat'n kaže da će luk trajati "duplo duže" ako se čuva u papirnoj kesi na kojoj ste probušili rupice.

 

Beli i crni luk najbolje je držati u paprinoj kesi s rupicama
Beli i crni luk najbolje je držati u paprinoj kesi s rupicamafoto: Shutterstock/Volodymyr Plysiuk

Traćenje luka u mom domu se značajno smanjilo otkako sam naučila ovaj mali trik – objasnila je ona. – To je jedinstven način da čuvamo crni i beli luk – i zaista funkcioniše! Trebaju vam papirne kese, nešto za bušenje rupa i malo mišića.


Pravilno skladištenje crnog i belog luka u papirnoj kesi štiti ovo povrće od vlažnosti, a zahvaljujući rupama luk će imati omogućenu cirkulaciju vazduha, zahvaljujući čemu će ostati suv i svež mnogo duže.

 

Crni luk ima široku primenu u kuhinjama širom sveta
Crni luk ima široku primenu u kuhinjama širom svetafoto: nnattalli/Shutterstock

Kako tvrdi Kamil Hofman, na ovaj način njen luk i posle dva do tri meseca izgleda kao da ga je upravo donela iz prodavnice.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Magija srpskog luka

 

makonda-tracker