obratite pažnju

Hrana koja može da pomogne u RAZREĐIVANJU KRVI: Korisna je kod niza zdravstvenih tegoba, a ima antitrombotičko dejstvo

0

Ne postoji hrana koja je sama po sebi lek, niti vam konzumiranje belog luka može pomoći da "razbijete" tromb, ali su naučna istraživanja pokazala da ove namirnice mogu biti vrlo korisne – ako slušate savete lekara

Tromb se najčešće javlja u nogama, ali može da se pojavi bilo gde u telu
Tromb se najčešće javlja u nogama, ali može da se pojavi bilo gde u telufoto: Boyloso/Shutterstock

Prirodnim razređivačima krvi smatraju se supstance koje smanjuju sposobnost krvi da formira ugruške, a medicinska platforma Medical News Today ističe da takav efekat može imati niz začina i biljaka.


To, naravno, ne znači da se treba osloniti samo na prirodu – za borbu protiv tromba je vrlo važno slušati preporuke lekara i redovno koristiti propisanu terapiju, a priroda može biti samo dodatna pomoć.


Zgrušavanje krvi je normalan i neophodan proces u ljudskom organizmu, ali ponekad se krv može previše zgrušati, što dovodi do tromba i potencijalno opasnih komplikacija.


Ukoliko planirate da svom tretmanu dodate i prirodna sredstva, obavezno najpre o tome obavestite lekara i posavetujte se s njim, jer neki sastojci deluju tako što ometaju dejstvo lekova.

 

  • Kurkuma


"Zlatni začin" poznat je kao vrlo dragocen i koristi se kako u kuhinji, tako i u medicinske svrhe. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, za koji su istraživanja pokazala da ima antizapaljenska i antikoagulantna svojstva.

 

Kurkuma se često koristi u kombinaciji sa medom
Kurkuma se često koristi u kombinaciji sa medomfoto: Shutterstock / NIKCOA

Pregled više studija, objavljen 2019. godine u medicinskom listu EPMA Journal, ukazuje da kurkuma može pomoći u blokiranju zgrušavanja krvi, ali savetuje oprez kada se ona kombinuje s lekovima za razređivanje krvi.


To znači da je ni slučajno ne koristite ako pre toga ne pitate lekara za njegovo mišljenje i koju količinu dozvoljava, a možete praviti i čaj od kurkume ili je samo dodati kao začin u čorbu.

 

  • Đumbir

 

rendani đumbir ulazi u sastav mnogo narodnih 'lekova'
rendani đumbir ulazi u sastav mnogo narodnih "lekova"foto: Konstantin Tronin/Shutterstock

Ovaj protivupalni začin sadrži kiselinu koja se naziva salicilat, a ako vam je ta reč po znata, verovatno je to zbog aspirina, odnosno acetilsalicilne kiseline, sintetičkog derivata salicitata i moćnog razređivača krvi.


Međutim, pregled literature iz 2015. godine sugeriše da su efekti đumbira na zgrušavanje krvi nejasni i da je potrebno više naučnih istraživanja da bi se potpuno razumelo ovo njegovo svojstvo.

 

.Vitamin E

 

Bademi obiluju superzdravim vitaminom E
Bademi obiluju superzdravim vitaminom Efoto: Dmitry Tkachuk/Shutterstock

Kako piše Medical News Today, vitamin E može da smanji zgrušavanje krvi na više različitih naična, a efekti zavise od konzumirane količine. Američka Kancelarija za dijetetske suplemente Nacionalnog instituta za zdravlje navodi da ljudi koji piju lekove za razređivanje krvi treba da izbegavaju velile količine vitamina E.


Svakako je od suplementacije sigurnije uzimati ga kroz hranu, a vitamin E se može naći u bademima, suncokretu i suncokretovom ulju, spanaću, integralnim žitaricama i puteru od kikirikija.

 

  • Beli luk

 

Beli luk spada u najmoćnije darove prirode
Beli luk spada u najmoćnije darove prirodefoto: Shutterstock/Volodymyr Plysiuk

Ovo povrće popularno zbog mirisa i ukusa koji daje hrani ima antimikrobno dejstvo koje je naučno dokazano mnogo puta, a studija iz 2018. godine, objavljena u medicinskom magazinu Food Science and Biotechnology, ističe da je kod pacova otkrivena antitrombotička aktivnost belog luka u prahu.


Pregled više studija, objavljen 2020. u listu Experimental and Therapeutic Medicine, ističe i da suplementi belog luka pomažu u smanjenju krvnog pritiska i imaju blage antitrombotičke efekte. Ipak, nikako ga ne uzimajte na svoju ruku, već se najpre posavetujte s lekarom.

 

 

BONUS VIDEO: U kakvoj su vezi tromboza i kovid?

 

 

makonda-tracker