njam

Recept za Pavlovu tortu: Već "sto godina" važi za najslađu poslasticu iz ruske kuhinje

0

Pavlova torta se decenijama svrstava u omiljene ruske slatkiše. 

Pavlova torta važi za jednu od najlepših torti
Pavlova torta važi za jednu od najlepših torti foto: irina2511/Shutterstock

Pavlova torta važi za nešto najbolje što ruska kuhinja ima da ponudi kada se priča o slatkišima. 

 

Ova torta je posvećena slavnoj ruskoj umetnici Ani Pavlovoj, koja je važila za jednu od najlepših žena tog vremena. 

 

U skladu sa tim Pavlova torta, koja se prvi put pojavljuje 1926. godine, važi za jednu od najlepših torti.  

 

Konkretno, ovaj recept je za Pavlovu tortu sa jagodama, ali ukoliko želite možete koristiti i neko drugo voće. 

 

SASTOJCI

 

  • belanca - tri komada
  • jagode - 500 grama
  • slatka pavlaka - 300 ml
  • šećer - 200 grama
  • šećer u prahu - 100 grama
  • gustin - jedna kašika
  • limunovo sok - jedna mala kašika
  • so - prstohvat 

 

PRIPREMA 

 

Za početak upalite rernu kako bi se zagrejala na 180 stepeni, a u kalup za tortu postavite pek-papir.

 

Uzmite jednu malo dublju posudu i u njoj umutite šam od belanaca.

 

Posle toga postepeno dodajte šećer, gustin i limunov sok. Sada bi trebalo da odvojte šam na dva nejednaka dela.

 

Nakon toga  veći deo stavite u kalup za tortu, a manji sipajte u špric i nanesite po ivicama torte. To se radi da bi se napravile šare na ovoj poslastici.

 

Nekih sat vremena sušite koru od belanaca u rerni na 150 stepeni. Kaa isključite rernu, tortu ostavite u njoj još nekih pola sata.

 

Sačekajte da se ohladi, a da kora spolja postane tvrda. Iznutra će ostati meka.

 

Za kraj vam je ostalo još da umutite slatku pavlaku i šećer u prahu. Mutite sve dok dobijete gustu smesa. Nanesite je na koru od belanaca, preko torte poređajte jagode.

 

Bonus video: 

 

Glossy redakcija 

 

 

makonda-tracker