korisno

Može li sirće da ukloni buđ? 5 stvari koje MOLERI ne žele da znate, jer će vam uštedeti novac za njihove usluge

0

Ako se u ćoškovima na zidovima u vašem domu nakuplja buđ možda bi jedan jednostavan trik mogao da vam pomogne da je se rešite zauvek 

TRIK ZA UKLANJANJE BUĐI SA ZIDA UZ POMOĆ SIRĆETA
TRIK ZA UKLANJANJE BUĐI SA ZIDA UZ POMOĆ SIRĆETA foto: Shutterstock / Andrey_Popov

Ukoliko se i u vašem domu stvara neprijatna i ni malo bezazlena buđ to je znak za uzbunu. Osim što ruži izgled prostora buđ ima i loš uticaj na ljudsko zdravlje.

 

Spore buđi šire se kroz celu kuću ili stan, i vrlo lako se šire i na druga mesta. Borba sa dosadnom buđi može biti vrlo naporna i stresna, ali i skupa, ukoliko svaki put kad se buđ pojavi vi zovete majstora da je prekreči. 

 

Ipak, na sreću, postoji jedno, gotovo svemoguće sredstvo koje svi imamo u domovima. U pitanju je sireće, a evo i kako da ga upotrebite da se rešite buđi zauvek. 

 

 

- Sirće je svestrano, ekološki prihvatljivo i efikasno rešenje za sprečavanje i lečenje buđi u kući. Njegova prirodna svojstva čine ga bezbednijom alternativom od oštrih hemikalija - kaže Majkl Golubev, izvršni direktor kompanije Mold Busters. 

 

- Sirće, posebno belo destilovano, služi kao prirodno i isplativo rešenje za uklanjanje buđi -  objašnjava Majkl Gotron, vlasnik Germicidal Maids.

 

To je zato što ove vrste sirćeta sadrže otprilike 5 do 8% sirćetne kiseline, za koju je poznato da ima antifungalna i antibakterijska svojstva, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

 

UKLANJANJE BUĐI SIRĆETOM TRIKOVI
UKLANJANJE BUĐI SIRĆETOM TRIKOVI foto: Shutterstock / sima

 

- Njegov sadržaj sirćetne kiseline stvara negostoljubivo okruženje za rast plesni, narušavajući njegovu strukturu. Ovo takođe sprečava da se buđ vrati, što ga čini bezbednom i ekološki prihvatljivom opcijom za održavanje prostora u kojem živite - kaže Majkl Gotron.

 

Potrebno je:

 

  • Belo destilovano sirće ili sirće za čišćenje
  • Boca sa sprejom
  • Četka za čišćenje
  • Krpa od mikrovlakana
  • Maska za lice
  • Zaštitne naočari
  • Rukavice
  • Stara odeća
KAKO UKLONITI BUĐ SA ZIDA?
KAKO UKLONITI BUĐ SA ZIDA?foto: Shutterstock / New Africa

 

Ubijanje plesni sirćetom je jednostavan proces sa samo nekoliko ključnih koraka:

 

1. Prvo pomešati jednake delove sirćeta i vode i prebaciti sirće u bocu sa raspršivačem, a zatim poprskati izdašnu količinu rastvora direktno na buđ.

2. Ostavite sirće da odstoji najmanje 1 sat, omogućavajući sirćetu da prodre i ubije buđ - savetuje Haši Mohamed, predsednik Ivi Cleans-a.

3. Nakon toga, istrljajte područje četkom da biste uklonili sve preostale ostatke buđi. Zatim isperite površinu čistom vlažnom krpom i ostavite da se područje potpuno osuši kako biste sprečili dalji rast buđi. Odmah odbacite krpu i četku koju ste koristili za čišćenje područja.

 

Ako se buđ i miris zadrže nakon ovog procesa, možda ćete želeti da razmislite o korišćenju cimeta da biste sprečili pojavu buđi uz rastvor sirćeta ili da dovedete profesionalce da obiju zid i urade šta je potrebno da bi se buđ u potpunosti uklonila. 

 

Bonus video:

Kako proveriti da li je meso dovoljno pečeno?

 

makonda-tracker