izvor vitamina i zdravlja

Starinski recept za KUPUS RIBANAC: Najjednostavniji način da ga pripremite BRZO i bez previše MUKE

0

Bez dobre zimnice ne čeka se decembar, a evo kako da ukiselite ribanac da vam dogodine svi traže recept 

foto: Shutterstock / iuliia_n
foto: Shutterstock / iuliia_n

Kupus je jedno od omiljenih jela na zimskim trpezama. Bilo da ga koristite svežeg kao salatu, kiselog za prirpemu ukusne sarme ili podvaraka, jedno je sigurno, bez njega se zima ne čeka.

 

Ukoliko i vi volite kiseli kupus i onaj u glavicama ste već stavili da se kiseli, donosimo vam jedan super recept za kupus ribanac, koji će biti toliko uskusan da će vam svi koji probaju dogodine tražiti recept da ga i oni tako stave.

 

Za pripremu ovog zimskog specijaliteta vam treba nekoliko glavica kupusa, opranih i očišćenih, a evo kako teče postupak pripreme.

 

 

Sastojci:

 

  • 15 kg kupusa
  • 400 g soli
  • bure od 10 l
  • plastični obruč
  • 1 kuhinjska krpa
  • kamen
  • ¼ vinobrana

 

Priprema:


Prvo kupus očistite od listova koje su na bilo koji način oštećene. Operite ga i iseckajte ili izrendajte na sitno. Potom operite bure, i ređajte jedan sloj kupusa, pa malo soli, nabijete rukama, pa idete u sledeći red i tako dok ne potrošite sav kupus. 

 

Zatim kupus pritisnite nečim teškim i čekajte da pusti vodu. U roku od 2,3 dana trebalo bi da ima dovoljno tečnosti da je ceo u vodi.  Ostavite ga da stoji, a potom čekajte da se postupak kišeljenja završi. Probajte vodu, ako je kisela znači da je i kupus spreman za jelo.

 

Kiseli kupus je izvor vitamina C i drugih vitamina važnih za zdravlje
Kiseli kupus je izvor vitamina C i drugih vitamina važnih za zdravljefoto: Prodfimedia

 

Da biste zaustavili postupak daljeg kiseljenja, dovoljno je razmutiti vinobran sa malo vode, preliti preko gornjeg sloja kupusa, te bure odložiti i ostavite na hladnom.

 

U narednom periodu potrebno je proveravati da li kupus peni tj. da li se cvet sakuplja po površini, a zatim pomoću krpe sakupiti nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure.

 

Bonus video:

Medaljoni u sosu od pečuraka 

 

makonda-tracker