VEOMA JE ZDRAV

5 RAZLOGA zašto SVAKOG DANA treba jesti KISELI KUPUS: Jača imunitet, popravlja raspoloženje, utiče na zdravlje srca

0

Zdravstveni benefiti kiselog kupusa su brojni zato ga treba jesti što češće, naročito u zimskom periodu 

5 RAZLOGA ZAŠTO JESTI KISELI KUPUS
5 RAZLOGA ZAŠTO JESTI KISELI KUPUS foto: Shutterstock / DUSAN ZIDAR

Kiseli kupus je u suštini fermentisani kupus, za koji se smatra da je nastao u Kini pre više od 2.000 godina. Proces fermentacije pokreće korisne probiotike ili „žive bakterije“ zbog čega se smatra veoma zdravom namirnicom.


Najbolje je koristiti domaći kiseli kupus, jer ako ga kupite gotovog u prodavnicama treba da budete svesni da on sadrži razne dodatke koji bi ga održali duže, a time se ubijaju korisne bakterije. 

 

Ako pak nemate drugi izbor, onda bar pokušajte da pronađete onaj na kojem piše da je "nepasterizovan". 

 

 

Top 5 zdravstvenih prednosti kiselog kupusa


1. Izvor korisnih hranljivih materija


Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, kao i vitamina i minerala, a kao fermentisana hrana podstiče rast korisnih bakterija koji su važni za zdravlje probavnog trakta. Kiseli kupus prolazi kroz fazu fermentacije što ga čini lakšim za varenje. Kiseli kupus sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, što nam zauzvrat pomaže da apsorbujemo više njegovih hranljivih materija.

 

Kiseli kupus je, međutim, izvor soli – pa ga treba koristiti umereno i biti umeren sa upotrebom soli prilikom kišeljenja.

 

2. Jača imuni sistem


Većina našeg imunološkog sistema se nalazi u našim crevima, tako da možda ne čudi da svojstva kiselog kupusa koja podržavaju rad creva mogu takođe biti od koristi. Dobre bakterije ili probiotici iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluzokože vašeg digestivnog sistema. Čvrsta crevna obloga sprečava da neželjene supstance ili toksini „cure“ u vaše telo i na taj način izazovu imuni odgovor. Ove iste bakterije takođe mogu podržati vaša prirodna antitela i smanjiti rizik od infekcija.

 

KISELI KUPUS JE IZVOR HRALJIVIH MATERIJA
KISELI KUPUS JE IZVOR HRALJIVIH MATERIJA foto: Shutterstock / Creative Family

 

Osim što je izvor probiotika, kiseli kupus takođe obezbeđuje vitamin C i gvožđe, hranljive materije za koje se zna da podržavaju jači imuni odgovor.

 

3. Utiče na zdravlje srca


Kiseli kupus je  bogat vlaknima i odličan je izvor korisnih probiotičkih bakterija što ga čini korisnim za balansiranje nivoa holesterola. Kupus je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak. Kiseli kupus je takođe izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju taloženja kalcijuma u ​​arterijama, mogućeg uzroka ateroskleroze.

 

4. Poboljšava raspoloženje 


Fermentisana hrana, poput kiselog kupusa, igra važnu ulogu u radu creva, a određeni sojevi probiotičkih bakterija, uključujući Lactobacillis helveticus i Bifidobacteria, longum, koji se obično nalaze u fermentisanoj hrani, mogu ublažiti simptome anksioznosti i depresije. Oni to čine tako što stvaraju zdraviju ravnotežu u crevima i stvaraju masne kiseline koje pomažu u smanjenju upale u telu.

 

KISELI KUPUS POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE
KISELI KUPUS POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE foto: Shutterstock/Maciej Czekajewski

 

Fermentisana hrana takođe može podržati dobro raspoloženje tako što promoviše unos mikronutrijenata koji balansiraju stanje u crevima, kao što su magnezijum i cink.

 

5. Može smanjiti rizik od raka


Bogat jedinjenjima kao što je sulforafan, kupus je dragoceno povrće koje možete dodati vašoj ishrani. To je zato što se čini da ova korisna jedinjenja sprečavaju oksidativna oštećenja i možda deluju na zaštitni način protiv raka, uključujući kolorektalni rak. Na sličan način, čini se da fermentisani kupus i njegovi sokovi igraju efikasnu ulogu, navodi Bbcgoodfood.com.

 

Da li je kiseli kupus bezbedan za sve?


Kiseli kupus je bezbedan za većinu ljudi, međutim, pošto je bogat histaminom, oni sa intolerancijom na histamin mogu imati neželjene efekte nakon konzumiranja. Štaviše, ako vam je fermentisana hrana nova ili niste navikli na ishranu bogatu vlaknima, možete osetiti simptome kao što su nadimanje i dijareja.

 

KISELI KUPUS JAČA IMUNITET
KISELI KUPUS JAČA IMUNITETfoto: Serenko Natalia, Shutterstock

 

Oni koji uzimaju propisane lekove, kao što su inhibitori monoamin oksidaze (MAOI), treba da budu oprezni kada uvode kiseli kupus u svoju ishranu. To je zato što kiseli kupus može imati visok nivo tiramina.

 

Uvođenje fermentisane hrane ljudima koji pate od nekih ozbiljnih bolesti ili kod osoba sa oslabljenim imunitetom treba da se obavlja sa oprezom i pod vođstvom lekara opšte prakse ili zdravstvenog radnika.

 

Kada pravite sopstveni kiseli kupus, uvek pratite recept i obavezno koristite sterilnu opremu, pažljivo pratite vreme fermentacije i temperaturu.

Neki kiseli kupus imaju puno soli, pa ako se pridržavate dijete sa malo soli, proverite etikete ili recepte da biste procenili da li je to prikladno za vas.

 

Bonus video:

 

Kako najlakše očistiti kupus?

 

 

makonda-tracker