hranimo se zdravo

Koji je NAJBOLJI doručak tokom POSTA? Nemojte ga ni slučajno izbegavati, a ova namirnica je SAVRŠEN izbor

0

Dijetolog ističe koja namirnica je nabolja za doručak, a možete je jesti i u danima posta.

Šta je najbolji doručak u danima kad postite?
Šta je najbolji doručak u danima kad postite?foto: Josep Suria/Shutterstock

Postoji i razlog zbog kog ljudi kažu da je doručak definitivno najvažniji obrok u toku dana.

 

Možda ste nekada u iskušenju da ga preskočite da biste izbegli unošenje nekih kalorija, ali većina stručnjaka kaže da to nije dobra ideja.

 

Takođe, premda nam je često najlakše da "skoknemo" do pekare kako bismo sebi priuštili brz i ukusan doručak, uz miris peciva koja mame, to na duže staze nije najbolje rešenje.

 

Doručak se pokazao ne samo kao pomoć u vašem daljem odabiru hrane tokom dana, već pomaže i vašem metabolizmu i održavanju uravnoteženog šećera u krvi. Obe stvari vam pomažu prilikom mršavljenja — ističe nutricionistkinja Nikola Šubruk.

Isto važi i u vreme posta. Iako je tada manji izbor namirnica koji smemo da unosimo, postoje namirnice koje su savršen izbor za doručak, a ujedno i posne.

 

Kako je doručak ključan za zdrav metablizam, važno je unositi pravi izbor nutritivno bogatih namirnica. Ono što ne treba da radite svom stomaku jeste da odmah "navalite" na ugljene hidrate i proste šećere.

 

— Hleb je poželjno jesti ujutru samo ako je umešen od integralnog brašna — kazala je dijetolog Veroslava Stanković u jutarnjem programu RTS.

 

Veroslava Stanković istakla je da je tunjevina s kefirom doba rizbor za doručak
Veroslava Stanković istakla je da je tunjevina s kefirom doba rizbor za doručakfoto: Printscreen RTS

Najvažnije je organizmu obezbediti sve hranljive namirnice, a to znači i proteine i malo masti i, onda, i ugljene hidrate, ali i dosta vlakana.

 

Zato ona savetuje da se doručkuje tunjevina, a kad nije vreme posta, uz nju je najbolje piti kefir.

 

Bonus video

"KOJI JE CILJ POSTA, AKO NIJE DIJETA?" Teolog i nutricionista otkrili: Pored sređivanja spolja, zaboravljamo da brinemo O OVOME​​​​​​​

 

makonda-tracker