ukusno & zdravo

Savršena za doručak i prava IMUNOBOMBA: Omiljena namirnica Ane Ivanović može da se jede i u slatkim i u slanim jelima

0

Poznata teniserka otkrila je jednom prilikom šta najradije doručkuje, a glavna "zvezda" njenog doručka je namirnica koja obiluje hranljivim materijama

Šta doručkuje Ana Ivanović, pa je zdrava, energična i vitka i nakon tri trudnoće?
Šta doručkuje Ana Ivanović, pa je zdrava, energična i vitka i nakon tri trudnoće?foto: Stefan Stojanović

Kako je godinama bila u svetskom vrhu tenisa i vredno trenirala od malih nogu, srpska sportistkinja Ana Ivanović nastavila je da neguje zdrave navike i nakon odlaska u penziju.


Popularna teniserka redovno vežba, pa i nakon tri trudnoće izgleda kao na vrhuncu karijere, a uz to vodi računa o svojoj ishrani i neretko s pratiocima na Instagramu deli tajne svog zdravlja i savršenog izgleda.


Kako je jednom prilikom istakla, najradije dan započinje uz tost od avokada.

Volim dobar tost od avokada za početak dana. Bogat folnom kiselinom, vitaminima K, D, B6 i E, kao i kalijumom, kalcijumom i nezasićenim masnim kiselinama – otkrila je jednom prilikom Ana na pomenutoj mreži.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Ivanović (@anaivanovic)

Zašto treba jesti avokado?

 

Avokado je obožavan zbog svog kremastog i glatkog "mesa", koje obiluje brojnim hranljivim materijama. Blago zemljanog ukusa, avokado u nešto više od 200 grama sadrži:

 

  • 322 kalorije
  • 30 grama masti
  • 4 grama proteina
  • 17 grama ugljenih hidrata
  • 14 grama biljnih vlakana
  • 22% preporučenog dnevno unosa vitamina C
  • 28% preporučenog dnevno unosa vitamina E
  • 35% preporučenog dnevno unosa vitamina K
  • 56% preporučenog dnevno unosa vitamina B5

... i još mnogo, mnogo toga!

 

Tost od avokada Ane Ivanović
Tost od avokada Ane Ivanovićfoto: Instagram / anaivanovic

Kako navodi medicinska platforma Healthline, avokado je zbog svog nutritivnog sastava koristan za zdravlje creva, može da pomogne u snižavanju rizika za nastanak srčanih bolesti, bogat je antioksidansima i anizapaljenskim jedinjenjima, koristan je za održavanje zdrave telesne težine, odličan je izbor tokom trudnoće i perioda dojenja...

 

Kako se jede avokado?


Uz to, avokado se odlično kombinuje i sa slatkim i sa slanim sastojcima, pa ulazi u sastav mnogih jela. Postoji bezbroj načina da se ovo voće iskoristi u ishrani, kao osnovni obrok, dodatak jelima, u piću... Zbog toga ga možete puniti na razne načine, jesti kao salatu, deo kajgane, u kolačima, kao namaz, zamenu za majonez, u čorbama...


Najpopularnija opcija je svakako tost od avokada, koji obožava i Ana Ivanović.


Tost od avokada

 

Tost od avokada
Tost od avokadafoto: Jmcanally, Shutterstock


Sastojci:

 

  • 1 avokado
  • 3 kriške tost hleba
  • 3 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 paradajza
  • sok od jednog limuna
  • so, peršun, biber po ukusu
  • maslac


Priprema

 

  1. Isecite tost hleb dijagonalno, tako da dobijete trouglove.
  2. Potom zagrejte maslac i izgnječite dva čena belog luka u to.
  3. U istom tiganju propžite tost hleb s obeju strana.
  4. Pomešajte sitno seckan crni luk i preostali čen belog luka, pa u to ubacite ispasiran avokado i sitno seckan paradajz.
  5. Začinite po ukusu i sve lepo promešajte, pa to namažite na hleb.

 

BONUS VIDEO

Obrok salata od povrća i avokada

 

makonda-tracker