zdravlje na prvom mestu

ŽELITE DA PROMENITE NAVIKE I SMANJITE KILAŽU? Evo zbog čega ne smete da preskačete OBROKE! (FOTO)

0

Stručnjaci imaju dokaža za ove tvrdnje

foto: profimedia
foto: profimedia

Ako ste među onima koji preskaču obroke misleći da će tako brže izgubiti višak kilograma, onda treba da znate da takav režim ishrane ima više negativnih nego pozitivnih efekata.

 

Evo o čemu je reč i zašto to nikako ne treba da radite.

 

Prejedanje

 

Ako ne jedete duži vremenski period, verovatno ćete se prvom prilikom prejesti. Dok se izgladnjujete, organizam će prirodno tražiti više hrane da bi se nadoknadila izgubljena energija. Takođe, preskakanje obroka povećava želju za obrađenom i brzom hranom, tako da na kraju jedete više nego ranije.

 

foto: shutterstock

 

Šećer u krvi

 

Ljudskom telu su neophodni ugljeni hidrati, koji imaju funkciju goriva za organizam. Kad preskačete obroke, telo ne dobija njihovu uobičajenu dozu, redukcija ishrane snižava nivo šećera u krvi, a sve to može da poveća rizik od dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi.

 

Spor metabolizam

 

Telo se prilagođava na stil života koji dugo praktikujete, a ako inače jedete tri obroka, onda preskakanje jednog može negativno da utiče na rad metabolizma. Kad se on uspori, usporava se i mršavljenje. Kada preskočite doručak, ručak ili večeru, metabolizam će pretvarati mast u energiju, a to vas može učiniti sklonim problemima poput umora, niskog krvnog pritiska i čestih vrtoglavica.

 

foto: Profimedia

Osećaj umora

 

Ako ne jedete satima, možete početi da osećate umor. Takođe, kad je želudac prazan, veoma lako može doći do vrtoglavice. Kad nivo glukoze u krvi opadne, organizam postaje umoran i iscrpljen, a to negativno utiče na posao koji radite, kao i na vaše razmišljanje. Važno je da jedete bar tri puta dnevno da bi telo konstantno imalo energije.

 

foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker