mali trik

Kako da vam ULJE NE PRSKA tokom prženja? Jednostavan savet koji bi mogao da vam olakša boravak u kuhinji

0

Tokom prženja hrane, često ulje prska na sve strane, pa može da vas opeče, uprlja kuhinju...

Prskanje ulja čest je problem u kuhinji
Prskanje ulja čest je problem u kuhinjifoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kada pripremamo obroke, teško je potpuno zaboraviti na prženje.

 

Dok ga neki izbegavaju, mnogi vole prženu hranu, ali postoje propratne okolnosti zbog koje ljudima taj proces u kuhinji često bude mrzak.

 

Tokom prženja hrane, ulje često prska, pa nas tako i opeče, a osim toga, neretko moramo da čistimo šporet, pločice ili kuhinjske elemente zbog ovoga.

I dok mnoge domaćice najpre sipaju ulje u hladan tiganj, pa ga onda stavljaju na šporet da se zagreje, veruje se da postoji bolja opcija i da ovo zapravo i dovodi do prskanja ulja na sve strane.

 

Najpre, preporučuje se da ulje sipate u prethodno zagrejan, suv tiganj.

Ne zaboravite da tiganj mora biti skroz suv, jer i voda dovodi do prskanja.

 

Najpre sipajte ulje u zagrejan i suv tiganj
Najpre sipajte ulje u zagrejan i suv tiganjfoto: Shutterstock/Africa Studio

Osim toga, prskanje ulja može da ima svoj uzrok u ogrebotinama u tiganju. U tom slučaju, isprobajte da sipate so u čist tiganj. Tada se on malo zagreje da se ogrebotine popune, potom se višak prosipa, a tek onda sledi ulje.

 

Ova metoda pomaže i da se hrana ne lepi za tiganj.

 

Savetuje se da u tiganj najpre sipate so da popuni ogrebotine
Savetuje se da u tiganj najpre sipate so da popuni ogrebotinefoto: AntonSAN/Shutterstock

Bonus video

Kako ukloniti mrlje od ulja?

 

makonda-tracker