ovo treba da znate

Ko treba da jede kokosovo ulje? Reklamira se kao čudotvorno, a naučnici su otkrili mnogo njegovih supermoći

0

Iako je kokosovo ulje nesumnjivo vrlo korisno za zdravlje u nekim slučajevima, o njemu ima i zabluda

kokosovo ulje je često hvaljeno zbog svojih zdravstvenih prednosti
kokosovo ulje je često hvaljeno zbog svojih zdravstvenih prednostifoto: beats1/Shutterstock

Kokosovo ulje vrlo je popularno za pripremu hrane proteklih godina, a to nije slučajno – i medicina je saglasna da je ono odličan izbor iz mnogo, mnogo razloga.

 

  • Može podstaći sagorevanje masti


Kokosovo ulje je bogat izvor triglicerida srednjeg lanca, vrste zasićenih masti, koje naučnici istražuju zbog potencijalnih zdravstvenih prednosti.


Na primer, studija objavljena 2015. u magazinu The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics pokazala je da konzumiranje triglicerida srednjeg lanca može da poveća broj kalorija koje telo sagoreva.

 

  • Može da pruži energiju

 

Ovi trigliceridi obezbeđuju i brzo snabdevanje energijom jer oni idu pravo u jetru i postaju gorivo na isti način kao ugljeni hidrati, navodi se u studiji stručnjaka Univerziteta u Gani objavljenoj 2016. u časopisu Ghana Medical Journal.

 

kokosovo ulje u tegli
kokosovo ulje u teglifoto: Africa Studio/Shutterstock
  • Može delovati antimikrobno

 

Kako je pokazalo istraživanje mičigenskih stručnjaka objavljeno 2020. u listu Journal of Cardiovascular Development and Disease, kokosovo ulje ima antimikrobna i antifungalna svojstva zbog svog sadržaja triglicerida srednjeg lanca, konkretno laurinske kiseline.


U pitanju je masna kiselina koja čini oko polovine pomenute vrste triglicerida u ovom ulju.

 

U istoj studiji navodi se da kokosovo ulje može da ima antimikrobne efekte protiv mikroorganizama koji izazivaju bolesti, kao što su:

 

  • Staphylococcus aureus
  • Streptococcus mutans
  • Streptococcus pyogenes
  • Escherichia coli
  • Helicobacter pylori

 

  • Može da smanji glad

 

Još jedna karakteristika triglicerida srednjeg lanca jeste da može da pomogne u smanjenju unosa hrane, navodi medicinska platforma Healthline, što može da bude povezano s načinom na koji je telo razgrađuje.


Naime, deo tih triglicerida se razlaže u procesu koji proizvodi ketone, a oni smanjuju apetit, utvrđeno je studijom oksfordskih stručnjaka objavljenoj 2017. u magazinu Obesity.


Šta još sve čini kokosovo ulje?


U članku medicinskog portala Healthline stoji i da kokosovo ulje može da poboljša zdravlje kože, zaštiti kosu od oštećenja, poboljšava oralno zdravlje, ublažava simptome Alchajmerove bolesti, odličan je izvor antioksidanasa...

 

Kokosovo ulje je poželjna zamena za suncokretovo
Kokosovo ulje je poželjna zamena za suncokretovofoto: Dmitry Galaganov/Shutterstock

Kako kokosovo ulje utiče na zdravlje srca?


Ova vrsta ulja sve češće se reklamira kao korisna za kardiovaskularno zdravlje, pre svega za srce jer neki dokazi sugerišu da može da pomogne u snizavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola i povećavanju nivoa HDL (dobrog) holesterola.


Međutim, dokazi o efektima kokosovog ulja na nivo holesterola u krvi su kontradiktorni jer pojedina istraživanja pokazuju i da može da poveća nivo lošeg holesterola, što povećava rizik za nastanak srčanih bolesti. Prema Healthline-u, moguće objašnjenje za to su različite metode u istraživanjima jer su u nekim efekti kokosovog ulja upoređivani s drugim biljnim izvorima zasićenih masti, a u nekim sa zasićenim životinjskim mastima.


U svakom slučaju, ukoliko planirate da povećate unos kokosovog ulja, obavezno o tome popričajte sa svojim lekarom, koji je upućen u vaše opšte zdravstveno stanje.

 

 

makonda-tracker