superzdravo

Da li znate KAKO SE PRAVI i čemu služi KANTARIONOVO ULJE? Zbog jedne svoje osobine biće vam NAJBOLJI PRIJATELJ ovog LETA

0

Da li ste čuli za kantarionovo ulje? I ako jeste, da li znate za šta se tačno koristi? 

Kantarionovo ulje je korisno za više stvari
Kantarionovo ulje je korisno za više stvari foto: Chamille White Shutterstock

Kantarion je anglosaksonski naziv za bilkju koja se zove hiperikum (Hipericum Perforatum). To je zeljasta biljka koja raste na poljima i duž seoskih puteva Evrope i Severne Amerike.

 

Njeni cvetovi, sa pet žutih latica i brojnim dugim prašnicima, pojavljuju se od juna do avgusta i mogu se sakupljati.

 

Kuriozitet o hiperikumu je da se anglosaksonski naziv ove biljke (kantarion) pripisuje činjenici da biljka cveta na praznik Svetog Jovana (24. juna). Kantarion se koristi i u biljnoj medicini, pre sveg njegovi listovi i cvetni vrhovi.

Kako se priprema kantarionovo ulje?

 

Oleoliti (ili „macerirana ulja“) su ekstrakti koji se dobijaju maceracijom ( za šta je potrebno od 30 do 90 dana) u uljnom nosaču i filtriraju se ceđenjem u bunar za povrće. Oleolit kantariona i nekoliko drugih je efikasan samo ako se dobije iz sveže biljke.

Ulje kantariona se priprema tako što se sveži cvetove potapaju u devičansko maslinovo ulje (25-30 grama cvetova u 100 ml maslinovog ulja) oko šest nedelja u dobro zatvorenim bocama, na sobnoj temperaturi.

 

Nakon toga se izlažu suncu, a trebalo bi da se dobijeni produkt filtriraa i čuva u tamnim staklenim bocama. 

 

Iako se obično preporučuje i koristi devičansko maslinovo ulje, čini se da suncokretovo ulje takođe obezbeđuje dobru ekstrakciju aktivnih sastojaka, dodajući manje masnoće i bolju tečnost konačnog proizvoda.

Za šta se sve koristi kantarionovo ulje?

 

Plaža, Sunčanje, Pesak, Suncobran, Sunce
foto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Ulje kantariona je odlično biljno ulje za kozmetičku upotrebu. Obično se veruje da umiruje, omekšava, regeneriše, obnavlja i kožu, kao i da se može koristiti za sve tipove kože, posebno mešovitu, osetljivu, iritiranu.

 

Poznato je i po svom povoljnom dejstvu na crvenu, umornu  i staru kožu. Koristi se u slučaju zapaljenja kože, lezija, rana, opekotina, opekotina, osipa od sunca, dekubitusa, ekcema, dermatoza, čak i kod čireva na nogama, uganuća, ujeda insekata.

 

Koristi se često i za masaže mišića i bolova u zglobovima, artritisa i reumatizma, bolova u leđima, bolova usled upaljenih nerava, išijasa... 

 

Prema Leclerc-u (1989), ulje kantariona "smanjuje bolne simptome nakon lokalnog, laganog, ali stalnog anestetičkog dejstva, a štiti i oštećena tkiva". 


Takođe, navodno ono štiti kožu od sunčeve svetlosti i smanjuje rizik od opekotina, ali sa druge strane ubrzava opoziv pigmenta melanina. a samim tim i preplanulost.

 

Zbog toga je mnogima ovo ulje jedan od najboljih prijatelja tokom leta, odlaska na more i sunčanja generalno. 

 

 

 

makonda-tracker