Ako sipate vruću vodu u tiganj da biste ga odmastili što ranije, to je daleko od dobrog rešenja, a ovo je alternativa
Mastan tiganj svi želimo da što pre operemo nakon prženja. Uglavnom nakon što je hrana gotova, sipamo vrelu vodu, pa čekamo da se masnoća otopi i onda je prospemo i lakše ga operemo.
Ovo ne treba da radimo! Najpre, idealna opcija je trik s aluminijumskom follijom za masnoću.
Ako to ne radite, možete probati i drugačije, ali ne vrućom vodom.
Stručnjaci ističu da je ovo jako loše rešenje za čišćenje, te da masno posuđe i tiganje nikako ne ispiramo vrelom vodom jer tako možemo da zapušimo odvod u kuhinji.
Zapravo, kombinacija tople vode i masnoća koje su se zadržale u tiganju može da zapuši cevi i napravi dugoročni haos u njima, a samim tim i nama u budućnosti napravi problem.
Koje je najbolje rešenje?
Najbolje bi bilo da pokupite masnoću iz posuđa i bacite je u đubre pre no što ga stavite u sudoperu na pranje.
Ako ni tada niste uspeli da pokupite svu masnoću najbolje bi bilo da tiganj isprete hladnom vodom.
"Prljavu" vodu bolje prospite u wc šolju, mada se ni ovo ne preporučuje, ali je bolje rešenje nego direktno u sudoperu.
Zašto je hladna voda bolja od vruće? Tajni odgovor je u kombinaciji vrele vode i deterdženta.
Ova dva sastojka u interakciji sa masnoćom formiraju emulziju koja klizi niz odvod i, kada se ohladi, pretvori se u čvrstu masu koja može da začepiti cevi.
Bonus video
Kako da se hrana ne zalepi za tiganj: