bez gladovanja

Jedite ovo svaki dan i mršavićete siti: Voćke koje TOPE SALO, a ukusne su, slatke i zasitne

0

Jedna od voćki na ovom spisku deluje tako što ćete čak i posle male količine za naredni obrok pojesti manje nego inače

Koje voće je najbolje za mršavljenje?
Koje voće je najbolje za mršavljenje?foto: Alena Ozerova/Shutterstock

Ukoliko želite da se rešite viška kilograma, najvažnije je da odaberete režim ishrane koji podrazumeva da se hranite raznovrsno i uravnoteženo, uz ravnomernu zastupljenost različitih grupa hrane.


Dakle, bez gladovanja, rizikovanja da narušite zdravlje i uz dosta svežeg voća i povrća.


Upravo je voće grupa namirnica kojoj se okrećemo dok pokušavamo da smršamo, kao rešenje za zdravu užinu kada iznenada "napadne" glad. Ali koje voće odabrati? Da li je neko efikasnije za sagorevanje masnoća?


Odgovor je – da!

 

Na kraju krajeva, voće je najbolji prirodni slatkiš, a uglavnom nam neće naškoditi već će organizmu pružiti obilje vitamina, minerala, vlakana i drugih nutrijenata neophodnih za normalno funkcionisanje tela. Uz to nam može pomoći da smanjimo apetit i ubrzamo topljenje masnih naslaga.


Koje voće je najbolje za mršavljenje?

 

  • Bobičasto voće

 

Bobičasto voće puno je antioksidanasa, a niskokalorično
Bobičasto voće puno je antioksidanasa, a niskokaloričnofoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Kako piše medicinska platforma Healthline, jedna šolja malina (oko 123 grama) sadrži samo 64 kalorije, ali pruža 36 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina C i mangana, kao i 12 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K.


Ako preferirate neko drugo bobičasto voće, i ono je dobro rešenje za zdravu užinu, a borovnice, maline, brusnica, ribizla i jagode poznate su po tome što mogu da smanje apetit.


U maloj studiji Univerziteta u Lafborou, čiji su nalazi objavljeni 2015. u magazinu Appetite, pokazalo se da su ljudi koji su grickali za užinu bobičasto voće od 65 kalorija u narednom obroku jeli manje od onih koji su jeli slatkiše koji sadrže isti broj kalorija.

 

  • Paradajz

 

Paradajz je poznat po svom bogatom sastavu i zdravstvenim prednosima
Paradajz je poznat po svom bogatom sastavu i zdravstvenim prednosimafoto: Shutterstock/larisa Stefanjuk

Malo je poznato da paradajz spada u voće, a još manje da je moćno tajno oružje za mršavljenje! On stimuliše proizvodnju aminokiseline zvane karnitin, što je organski molekul koji igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma masnih kiselina i energije.


Paradajz sadrži i jedinjenja koja pomažu da se smanji nivo lipida (masti) u krvi i obezbedi zdravo mršavljenje, a tu je i mnogo vlakana! Sve mu ide u prilog!

 

  • Kivi

 

Kivi je prava riznica zdravlja
Kivi je prava riznica zdravljafoto: AtlasStudio/Shutterstock

 

Oštrog ukusa i prepun hranljivih materija, kivi spada u omiljeno zimsko voće na našim prostorima, a on vam može pomoći da pripremite figuru za proleće.

 

Kivi sadrži enzim aktinidain, koji pomaže u varenju proteina, a dobra probava je ključna za zdravo mršavljenje jer eventualne smetnje ometaju razgradnju čestica hrane, što dalje utiče na metabolizam i dovodi do gojenja.

 

Kako navodi baza podataka američkog MInistarstva poljoprivrede FoodData Central, kivi obiluje vitaminima C i K, folatima i vlaknima i ima brojne zdravstvene prednosti.

 

  • Grejpfrut

 

Grejpfrut možda nije omiljena voćka, ali je vrlo zdrava
Grejpfrut možda nije omiljena voćka, ali je vrlo zdravafoto: Shutterstock/Natalia_R

Ovo voće u polovini ploda ima samo 39 kalorija i obezbeđuje 65% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, dok crveni grejpfrut pruža 28% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ima i nizak glikemijski indeks, pa pomaže u gubitku i održanju zdrave telesne težine.

 

  • Jabuka

 

Jabuka je uvek dobar izbor!
Jabuka je uvek dobar izbor!foto: Shutterstock/Africa Studio

Ako želiš da se zasladiš – pojedi jabuku, govorile su nam naše bake i, kao što to obično biva, bile potpuno u pravu. Jedna jabuka bolji je izbor od bilo koje poslastice za šećerom iz očiglednih razloga, a brojna istraživanja pokazala su i da nam one, štaviše, mogu pomoći da smršamo!


Jabuke, naime, obiluju flavonoidima i vlaknima, koji pomažu da se sagore masti, a bogate su i pektinskim vlaknima koja se sporije razgrađuju. Uz to, imaju nizak udeo šećera i malo kalorija, što je idealno za dijetu.

 

 

makonda-tracker