sve je u planiranju

Kako se hraniti ZDRAVO, ALI NE I SKUPO? 5 načina da jedete samo kvalitetno i da novčanik ostane pun

0

Ako ne možete svaki dan da priuštite čia semenke i avokado, a želite da se hranite zdravije, vreme je da promenite pristup organizaciji obroka

zdrava hrana ne mora da bude i skupa hrana
zdrava hrana ne mora da bude i skupa hranafoto: Dean Drobot/Shutterstock

Hrana koja obiluje nutrijentima može biti skupa, posebno ako birate organske proizvode, pa ako nemate veliki budžet može biti malo komplikovano da vašim jelovnikom dominira samo najzdravije.


Priznajmo to: mnogima nije lako priuštiti organski integralni pirinač, čia semenke i avokado baš svakog dana, ali su mnogi zbog silnih preporuka i tekstova o ishrani smetnuli s uma da zdravlje uopšte ne mora da bude skupo.


Sve je u planiranju!

 

Zato vam predstavljamo nekoliko saveta koji mogu biti od pomoći ako želite da unosite više hranljivih materija i zdravih masti, bez trošenja mnogo novca.

 

  • Kupujte na pijaci


Za razliku od hrane, posebno pakovane, koja se kupuje u marketima, ona koju možete naći na pijaci je daleko kvalitetnija i obično jeftinija.

 

bolje je kupovati voće i povrće na pijaci nego u supermarketu
bolje je kupovati voće i povrće na pijaci nego u supermarketufoto: NDAB Creativity, Shutterstock
  • Planirajte obroke

 

Umesto da svaki dan trošite novac i kupujete nezdravu hranu u pekari, nosite na posao ručak od kuće i možete biti sigurni da ste uštedeli i uneli u svoje telo korisniju opciju.


I čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver savetuje da se tokom vikenda spreme obroci za celu nedelju, a da biste još više uštedeli, on preporučuje da kuvate od hrane koju već imate u kući i napravite raspored kad ćete šta jesti tokom sedmice.

 

  • Jedite sezonsko voće i povrće

 

Uz to što se u njemu uživa kraće, često je sezonsko voće i povrće pristupačnije od hrane koju dobijamo van sezone – bezukusna crvena paprika koju kupujete u decembru sigurno će biti skuplja od kupusa. Takođe, i ukus će biti lepši, plodovi će biti svežiji, puni hranljivih materija.

 

Sezonsko voće je uvek bolji izbor
Sezonsko voće je uvek bolji izborfoto: Shutterstock/Oksana Shufrych
  • Konzumirajte biljne proteine

 

Mahunarke su obično vrlo bogate biljnim proteinima, a složićete se da su pasulj, grašak, leblebije i boranija jeftiniji od mesa i ribe. Uz to, u njima se nalazi i obilje minerala, vitamina i vlakana, koji produžavaju osećaj sitosti.

 

  • Ne zaboravite sniženja

 

Obavezno pratite akcije u prodavnicama jer se može desiti da nešto zdravo što inače ne kupujete jer je za vas preskupo, poput avokada, manga ili papaju, možete naći po upola nižoj ceni.

 

 

BONUS VIDEO

Kako da deca pojedu sve iz tanjira

 

makonda-tracker