vredi saznati

Dobro razmislite da li ćete hleb izbaciti iz ishrane! Nedostatak ugljenih hidrata može se odrazi na vaše zdravlje

0

Kada se neko odluči na dijetu, obično prva stavka koju izbacuje iz ishrane jeste hleb, a u potrazi za nekom "zdravijom" varijantom ljudi često izgube strpljenje jer ne mogu da pronađu ništa toliko ukusno da će zadovoljiti njihove potrebe. Međutim, ukoliko izbacite hleb rizikujete da ne unesete dovoljno rafinisanih žitarica, tj. nutritijenata, kaže nova studija.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako kažu podaci, deset posto odraslih u Americi ima pad energije zato što ne jedu hleb i žitarice, te se to odrazilo na nedostatak nutritijenata u ishrani, pa im fale magnezijum, gvožđe, dijetalna vlakna...

 

 

Dijetičarka Sara Vilijams istakla je da su žitarice i ugljeni hidrati na lošem glasu, ali da su oni ipak najbolji izvor energije za telo i mozak. Primetila je u saradnji sa klijentima da su oni koji unosili dovoljno ugljenih hidrata imali porast energije. Takođe je istakla i da u pravilnoj ishrani treba da se unosi oko 40-60 odsto kalorija iz ugljenih hidrata. 

 

Žitarice
foto: Shutterstock

 

Slično mišljenje ima i dijetičarka Kejsi Barns koja ističe da je jako važno unositi ugljene hidrate, ali u umerenim količinama, jer daju telu energiju, te je naglasila da nema potrebe da se iz ishrane potpuno izbacuju žitarice i hleb. Ona je naglasila da kada neko želi da iz ishrane izbaci jednu grupu namirnica obavezno razmisli o posledicama koje mogu potencijalno doći posle takve odluke.

 

Barnsova je dodala da možete jesti hleb od celog zrna pšenice koji obožava Viktorija Bekam i proklijalih zrna, kao i ječam, zob, raž...

 

 

 

makonda-tracker