ne krije svoje tajne

Za zdravo telo, blistavu kožu, bujnu kosu i oštar um: Amal Kluni svaki dan počinje uz namirnicu koja spada u SUPERHRANU

1

Supruga Džordža Klunija otkrila je za Vogue da je deo njenog doručka uvek moćna namirnica čije su prednosti odavno poznate

Amal Kluni uvek u okviru doručka jede namirnicu koja se smatra superhranom
Amal Kluni uvek u okviru doručka jede namirnicu koja se smatra superhranomfoto: EPA / IAN LANGSDON

Amal Kluni, filantropkinja, poznata advokatica specijalizovana za ljudska prava i supruga holivudskog glumca Džordža Klunija, poznata je po izvanrednom izgledu i vitkom stasu otkad je znamo.


Ona s lakoćom nosi odeću različitih krojeva i stilova i ostavlja utisak u svakoj prilici, a uz to je energična, zdrava i uspešno balansira ozbiljnu karijeru s porodičnim životom i brigom o blizancima Eli i Aleksanderu.


Kako je sada otkrila za Vogue, jedna od njenih tajni je to što Amal Kluni svaki dan započinje uz jednu posebnu namirnicu.

 

U pitanju je morska trava, odnosno morske biljke i alge koje žive u okeanima, jezerima i rekama i sve su popularnije u svetu.


To da su morske alge superhrana nije ništa novo: odavno je poznato da one obiluju mineralima i vlaknima, a uz to su niskokalorične i već vekovima zastupljene u azijskoj kuhinji.

 

1 / 6 Foto: Francesca Vieceli / INSTAR Images / Profimedia


Morske alge, na nutritivnoj skali, bogatije su od onoga što bi se naslutilo na osnovu njihove težine: bogate su jodom, gvožđem, kalcijumom, kolagenom, aminokiselinama i vlaknima – kaže Karen Kamings-Palmer, stručnjakinja za integrativno zdravlje i ishranu, koja pravi programe za poznate klijente i velike korporacije.


Iako Amal Kluni preferira da doručkuje morske alge, Kamings-Palmerova ističe da bi one treba da se jedu za bilo koji obrok, odnosno da ne postoji doba dana kada su najkorisnije za organizam.

 

Miso supa sa morskom travom vrlo je popularna u azijskoj kuhinji i deo je popularne japanske dijete
Miso supa sa morskom travom vrlo je popularna u azijskoj kuhinji i deo je popularne japanske dijetefoto: DronG/Shutterstock

Zašto treba jesti morsku travu?

 

  • Poboljšava ten, teksturu i elastričnost kože. "Morske alge su bogate kolagenom, koji održava lice, kao i vitaminoom C, koji dodatno podstiče našu prirodnu proizvodnju kolagena", kaže Karen Kamings-Palmer. "Takođe, sadrži humektante, koji hidriraju kožu i poboljšavaju njenu sposobnost da zadrži vlažnost, što čini morske alge moćnom hranom za lepotu".
  • Pomaže rast kose. "Prednosti algi za lepotu su holističke: one podržavaju zdravlje vlastišta i kose i mogu pomoći u rastu kose", dodala je, a nedavna sturija je pokazala da onima koji redovno konzumiraju morsku travu češće kosa ponovo raste.
  • Podržava funkciju mozga. Kako ističe Karen Kamings-Palmer, morske alge su bogate omega-3 mastima, protivupalnim sredstvom koje je ključno za podršku kognitivnim funkcijamai magnezijumom, koji igra važnu ulogu u smanjenju stresa.
  • Podržava pravilnu funkciju štitne žlezde. "Štitna žlezda proizvodi horomone odgovorne za zdrav metabolizam, rast i razvoj tela", kaže ona.
  • Podržava zdravlje creva. Prema Kareninim rečima, pošto su alge bogate polisaharidima, one su korisne za zdravlje creva i probacu.

 

Međutim, imajte u vidu da nisu sve morske trave jetive, kao i da se njihovo konzumiranje ne preporučuje ljudima koji imaju upalu štitne žlezde ili hipertireozu, kao i da preterivanje može da izazove nakupljanje teških metala, poput žive, kadmijuma i olova.

 

 

BONUS VIDEO

Šta Kinezi jedu za doručak?

 

makonda-tracker