jeftino, brzo, slasno

Pravi se od starog hleba i božanstvenog je ukusa: Omiljeni slatkiš princeze Dajane svako ume da napravi (RECEPT)

0

Ako obožavate mlečne kolače, ovaj će vam se sigurno dopasti. Pokojna princeza Dajana ga je jednostavno obožavala!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada pomislimo na kraljevski meni, obično su nam pred očima raskošne trpeze, najskuplja jela po receptu najcenjenijih kuvara i samo najbolje što može da se nađe.


Međutim, princeza Dajana nije bila tipična članica britanske kraljevske porodice, pa tako ni njen omiljeni dezert nije bio ni sličan onom u kom najradije uživa kraljica Elizabeta. Naprotiv, ledi Di je najslađe jela tzv. puding od starog hleba, makar po rečima bivšeg kraljevskog kuvara Darena Megrejdija. U pitanju je staro domaće jelo u Britaniji, koje se obično priprema od ostataka hleba i poznato je po tome što ne zahteva mnogo sastojaka, nije skupo i vrlo je bogatog ukusa.

 

Kako je on jednom prilikom otkrio, Dajana je toliko uživala u ovom kolaču da bi se ponekad krišom ušunjala u kuhinju dok ga on priprema da mu krade suvo grožđe i gricka dok gleda kako Daren radi.

 

kolač od starog hleba, Puding od starog hleba
foto: leungchopan/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 kriške belog hleba
  • 110 grama putera
  • 9 žumanaca 140 grama šećera
  • 1 štapić vanile
  • 150 mililitara mleka
  • 445 mililitara slatke pavlake
  • 85 grama suvog grožđa
  • 85 grama listića badema
  • 4 kašike amareto likera
  • 2 kašike šećera za posipanje
  • 1 kašika šećera u prahu

 

Priprema


Umočite suvo grožđe u amareto noć ranije i prekrijte ga providnom folijom, pa ostavite da sobnoj temperaturi.


Zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite posudu za pečenje puterom.
Odsecite koru sa hleba i premažite ga puterom.


U dubokoj posudi umutite žumanca i šećer. Štapiće vanile presecite i stavite u šerpu s mlekom i slatkom pavlakom, pa prokuvajte. Dodajte žumanca sa šećerom i kuvajte uz mešanje, pa kad se zgusne izvadite štapić vanile i sve dobro promešajte.


Isecite hleb na kocke i poređajte po dnu posude za pečenje. Zatim prelijte hleb toplim filom, pa ostavite da odstoji 20 minuta, dok hleb upije.


Pecite oko pola sata.


Pospite šećerom i stavite ispod rešetke da se karamelizuje. Kad se ohladi, pospite listićima badema i šećerom u prahu.

 

 

makonda-tracker