Ako obožavate mlečne kolače, ovaj će vam se sigurno dopasti. Pokojna princeza Dajana ga je jednostavno obožavala!
![foto: Profimedia](/data/images/2017/12/06/11/201627_profimedia0307936614_ff.jpg?ver=1652176808)
Kada pomislimo na kraljevski meni, obično su nam pred očima raskošne trpeze, najskuplja jela po receptu najcenjenijih kuvara i samo najbolje što može da se nađe.
Međutim, princeza Dajana nije bila tipična članica britanske kraljevske porodice, pa tako ni njen omiljeni dezert nije bio ni sličan onom u kom najradije uživa kraljica Elizabeta. Naprotiv, ledi Di je najslađe jela tzv. puding od starog hleba, makar po rečima bivšeg kraljevskog kuvara Darena Megrejdija. U pitanju je staro domaće jelo u Britaniji, koje se obično priprema od ostataka hleba i poznato je po tome što ne zahteva mnogo sastojaka, nije skupo i vrlo je bogatog ukusa.
Kako je on jednom prilikom otkrio, Dajana je toliko uživala u ovom kolaču da bi se ponekad krišom ušunjala u kuhinju dok ga on priprema da mu krade suvo grožđe i gricka dok gleda kako Daren radi.
![kolač od starog hleba, Puding od starog hleba](/data/images/2022/05/10/11/339162_pudingkolacodstaroghlebashutterstock-1501967924_ff.jpg?ver=1652176826)
Sastojci:
- 2 kriške belog hleba
- 110 grama putera
- 9 žumanaca 140 grama šećera
- 1 štapić vanile
- 150 mililitara mleka
- 445 mililitara slatke pavlake
- 85 grama suvog grožđa
- 85 grama listića badema
- 4 kašike amareto likera
- 2 kašike šećera za posipanje
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema
Umočite suvo grožđe u amareto noć ranije i prekrijte ga providnom folijom, pa ostavite da sobnoj temperaturi.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite posudu za pečenje puterom.
Odsecite koru sa hleba i premažite ga puterom.
U dubokoj posudi umutite žumanca i šećer. Štapiće vanile presecite i stavite u šerpu s mlekom i slatkom pavlakom, pa prokuvajte. Dodajte žumanca sa šećerom i kuvajte uz mešanje, pa kad se zgusne izvadite štapić vanile i sve dobro promešajte.
Isecite hleb na kocke i poređajte po dnu posude za pečenje. Zatim prelijte hleb toplim filom, pa ostavite da odstoji 20 minuta, dok hleb upije.
Pecite oko pola sata.
Pospite šećerom i stavite ispod rešetke da se karamelizuje. Kad se ohladi, pospite listićima badema i šećerom u prahu.