Ako obožavate mlečne kolače, ovaj će vam se sigurno dopasti. Pokojna princeza Dajana ga je jednostavno obožavala!
Kada pomislimo na kraljevski meni, obično su nam pred očima raskošne trpeze, najskuplja jela po receptu najcenjenijih kuvara i samo najbolje što može da se nađe.
Međutim, princeza Dajana nije bila tipična članica britanske kraljevske porodice, pa tako ni njen omiljeni dezert nije bio ni sličan onom u kom najradije uživa kraljica Elizabeta. Naprotiv, ledi Di je najslađe jela tzv. puding od starog hleba, makar po rečima bivšeg kraljevskog kuvara Darena Megrejdija. U pitanju je staro domaće jelo u Britaniji, koje se obično priprema od ostataka hleba i poznato je po tome što ne zahteva mnogo sastojaka, nije skupo i vrlo je bogatog ukusa.
Kako je on jednom prilikom otkrio, Dajana je toliko uživala u ovom kolaču da bi se ponekad krišom ušunjala u kuhinju dok ga on priprema da mu krade suvo grožđe i gricka dok gleda kako Daren radi.
Sastojci:
- 2 kriške belog hleba
- 110 grama putera
- 9 žumanaca 140 grama šećera
- 1 štapić vanile
- 150 mililitara mleka
- 445 mililitara slatke pavlake
- 85 grama suvog grožđa
- 85 grama listića badema
- 4 kašike amareto likera
- 2 kašike šećera za posipanje
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema
Umočite suvo grožđe u amareto noć ranije i prekrijte ga providnom folijom, pa ostavite da sobnoj temperaturi.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite posudu za pečenje puterom.
Odsecite koru sa hleba i premažite ga puterom.
U dubokoj posudi umutite žumanca i šećer. Štapiće vanile presecite i stavite u šerpu s mlekom i slatkom pavlakom, pa prokuvajte. Dodajte žumanca sa šećerom i kuvajte uz mešanje, pa kad se zgusne izvadite štapić vanile i sve dobro promešajte.
Isecite hleb na kocke i poređajte po dnu posude za pečenje. Zatim prelijte hleb toplim filom, pa ostavite da odstoji 20 minuta, dok hleb upije.
Pecite oko pola sata.
Pospite šećerom i stavite ispod rešetke da se karamelizuje. Kad se ohladi, pospite listićima badema i šećerom u prahu.