zdravo

BAREM JEDNU od ovih namirnica uvrstite u ishranu: 3 predloga za doručak ZDRAV za vaše srce i niži holesterol

0

Ako želite da utičete na nivo holesterola u organizmu, obratite pažnju na ishranu i namirnice koje jedete za doručak

kao što neke namirnice povise holesterol, neke utiču povoljno na snižavanje istog
kao što neke namirnice povise holesterol, neke utiču povoljno na snižavanje istogfoto: ILEISH ANNA/Shutterstock

Holesterol je nephodan za normalno funkcionisanje ćelija, kao strukturni element svih ćelijskih i intraćelijskih membrana, ali i nosilac specifičnih uloga, kao što su sinteza žučnih kiselina u hepatocitima, proizvodnje određenih hormona, transport vitamina...

 

Premda najveći deo holesterola nastaje u jetri, on se može sintetisati u crevima i nadbubrežnim žlezdama, odakle se putem krvotoka transportuje do ćelija organizma. Koncentracija holesterola u krvi je povezana s metabolizmom masti, ali i genetikom, načinom ishrane, hormonima.

 

Visok holesterol je, zapravo, faktor koji doprinosi ozbiljnim zdravstvenim problemima, među kojima mogu biti i srčani napadi.

 

Previše holesterola koji se gomila u krvnim sudovima vremenom može dovesti i do problema s krvotokom, a ujedno nositi velike rizike za zdravlje i ceo organizam.

 

Jedna od važnih preventivnih stvari kad je visok holesterol u pitanju jeste ishrana.

 

pažljivo izbanalnsirana ishrana je neophodna u borbi s visokim holesterolom
pažljivo izbanalnsirana ishrana je neophodna u borbi s visokim holesterolomfoto: Shutterstock/Andrey_Popov

Hrana bogata zasićenim mastima najgora je za holesterol, ali kako neka hrana može da povisi nivo holesterola, druga može i da ga smanji. 

 

Tri namirnice koje bi valjalo da uvrstite u svoj doručak baš iz ovog razloga jesu ovsene pahuljice, avokado i pasulj, piše Express.

 

  • Ovsene pahuljice

 

ovsene pahuljice
ovsene pahuljicefoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Ovas sadrži rastvorljiva vlakna, što pomaže smanjenju "lošeg" holesterola". Kako piše Majo Klinika, rastvorljiva vlakna mogu da smanje apsorpciju holesterola u krvotoku, a jedna studija, objavljena u odeljku "Lipidi" u časopisu Zdravlje i bolesti iz 2017. godine, pokazala je da su učesnici koji su jeli 70 grama ovsenih pahuljica u formi poridža na dnevnom nivou videli pad u nivou holesterola.

 

  • Pasulj

 

pasulj
pasuljfoto: azeraijan plus/Shutterstock

Pasulj je bogat rastvorljivim vlaknima. Kako piše Harvard, premda telu treba vremena da ga svari, to znači da ćete duže nakon obroka biti sitiji, pa se zato ova hrana preporučuje i u procesu mršavljenja.

 

  • Avokado

 

avokado
avokadofoto: Shutterstock/Larisa Blinova

Avokado je sve popularniji izbog za doručak, a obiluje zdravim mastima za srce. Studija iz 2015. godine, objavljena u Magazinu Američkog društva za zdravlje srca, iznašla je da konzumacija jednog avokada tokom dana može pokazati smanjenje vrednosti lipoproteina, a navodi se i da avokado ima benefite za srce i metabolizam.

 

Bonus video

Kardiolog o holesterolu kao tihom ubici

 

makonda-tracker