Ako želite da utičete na nivo holesterola u organizmu, obratite pažnju na ishranu i namirnice koje jedete za doručak
Holesterol je nephodan za normalno funkcionisanje ćelija, kao strukturni element svih ćelijskih i intraćelijskih membrana, ali i nosilac specifičnih uloga, kao što su sinteza žučnih kiselina u hepatocitima, proizvodnje određenih hormona, transport vitamina...
Premda najveći deo holesterola nastaje u jetri, on se može sintetisati u crevima i nadbubrežnim žlezdama, odakle se putem krvotoka transportuje do ćelija organizma. Koncentracija holesterola u krvi je povezana s metabolizmom masti, ali i genetikom, načinom ishrane, hormonima.
Visok holesterol je, zapravo, faktor koji doprinosi ozbiljnim zdravstvenim problemima, među kojima mogu biti i srčani napadi.
Previše holesterola koji se gomila u krvnim sudovima vremenom može dovesti i do problema s krvotokom, a ujedno nositi velike rizike za zdravlje i ceo organizam.
Jedna od važnih preventivnih stvari kad je visok holesterol u pitanju jeste ishrana.
Hrana bogata zasićenim mastima najgora je za holesterol, ali kako neka hrana može da povisi nivo holesterola, druga može i da ga smanji.
Tri namirnice koje bi valjalo da uvrstite u svoj doručak baš iz ovog razloga jesu ovsene pahuljice, avokado i pasulj, piše Express.
- Ovsene pahuljice
Ovas sadrži rastvorljiva vlakna, što pomaže smanjenju "lošeg" holesterola". Kako piše Majo Klinika, rastvorljiva vlakna mogu da smanje apsorpciju holesterola u krvotoku, a jedna studija, objavljena u odeljku "Lipidi" u časopisu Zdravlje i bolesti iz 2017. godine, pokazala je da su učesnici koji su jeli 70 grama ovsenih pahuljica u formi poridža na dnevnom nivou videli pad u nivou holesterola.
- Pasulj
Pasulj je bogat rastvorljivim vlaknima. Kako piše Harvard, premda telu treba vremena da ga svari, to znači da ćete duže nakon obroka biti sitiji, pa se zato ova hrana preporučuje i u procesu mršavljenja.
- Avokado
Avokado je sve popularniji izbog za doručak, a obiluje zdravim mastima za srce. Studija iz 2015. godine, objavljena u Magazinu Američkog društva za zdravlje srca, iznašla je da konzumacija jednog avokada tokom dana može pokazati smanjenje vrednosti lipoproteina, a navodi se i da avokado ima benefite za srce i metabolizam.
Bonus video
Kardiolog o holesterolu kao tihom ubici