bolje sprečiti nego lečiti

Koja hrana je dobra za zdravlje naših očiju? Ove tri grupe namirnice nutrucionisti jedu da očuvaju vid

0

Nutricionista savetuje koje namirnice bi trebalo da dodate u kolica za kupovinu kako biste sprečili probleme sa očima. 

I hrana koju jedemo može uticati na naš vid i naše oči
I hrana koju jedemo može uticati na naš vid i naše oči foto: Kairi Aun / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda ste čuli za popularnu TV seriju "Narandžasta je nova crna", ali stručnjaci smatraju „narandžasta nova zelena“, barem kada je u pitanju dejstvo određenih namirnica na naše oči.

 

Hrana sa narandžastim, ružičastim i crvenim nijansama nalazi se na vrhu liste onoga što treba da jedete da biste zaštitili svoje oči.

 

- Dobra ishrana pomaže da naše celo telo funkcioniše u najboljem redu. Zdravlje očiju i vida su važan deo našeg opšeg zdravlja, koje ljudima često nije prioritet - kaže nutricionista Dejl Pinok,

 

On preporučuju da u svoj nedeljni meni obavezno ubacite ove tri grupe namirnica.

 

1. Losos

 

Losos je veoma zdrav za više stvari u našem organizmu
Losos je veoma zdrav za više stvari u našem organizmu foto: Fusionstudio/Shutterstock

Puterasti, bogati ukus lososa nudi mnogo više od samih proteina. Ova riba je prepuna omega-3 masnih kiselina i astaksantina koji mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih problema sa očima kao što su degeneracija makule (žuta mrlja) povezane sa godinama (AMD), glaukom, sindrom suvog oka i katarakta, kaže nutricionista Dejl Pinok.

 

- S obzirom na to da losos bukvalno pršti omega 3 masnim kiselinama i astaksantinom, to je savršen protein koji dobro deluje na naše oči. Ako baš i ne volite lososa, drugi sjajni izvori astaksantina je pastrmka, dok se omega 3 nalaze i u skušama, sardinama, orasima i čia semenkama - navodi Pinok. 

 

2. Narandžasto povrće

 

Paprike sadrže beta karoten
Paprike sadrže beta karotenfoto: Azdora Shutterstock

I narandžaste paprike i slatki krompir dobijaju svoj narandžasti pigment od antioksidantne fitokemikalije zvane beta karoten. Vaše telo pretvara beta karoten u vitamin A koji je neophodan za održavanje zdravog vida.

 

- Osim toga, to je povezano sa manjim rizikom od AMD-a, katarakte i dijabetičke retinopatije - kaže Pinok.

 

3. Paradajz

 

I paradajz može imati dobro dejstvo na naš vid
I paradajz može imati dobro dejstvo na naš vid foto: Shutterstock/larisa Stefanjuk

Ova sočna hrana je prepuna sa drugim pigmentom bogatog antioksidansima koji se zove likopen. Za paradajz se takođe pokazalo da pomaže u smanjenju rizika od razvoja katarakte ili AMD-a.

 

- Svi znamo koje su prednosti ishrane za naše opšte blagostanje, ali mnogi od nas ne shvataju pozitivan efekat koji ona može imati i na zdravlje naših očiju i dugoročno dobar vid -  kaže optometrista Pol Kerol.  

 

Dakle, određene namirnice mogu biti zaiste korisne za vaš vid, ali ima i drugih faktora. 

 

- Drugi važni faktori uključuju vežbanje, dovoljno sna i naravno odlazak na redovne testove očiju najmanje svake dve godine, kako bi vam pomogli da pratite promene u vidu i proverite opšte zdravlje očiju - navodi Kerol. 

 

Bonus video: 

 

 

 

 

makonda-tracker