Od 47 analiziranih namirnica, utvrđeno je da 41, u skladu s gustinom hranljivih materija potrebnih za prevenciju hroničnih bolesti, zadovoljava kriterijume, te su rangirane na pomalo iznenađujući način
Bilo koja lista hrane treba se uzeti s rezervom, ali kada američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavi neki spisak namirnica – skloni smo da ga primetimo.
Takav je bio slučaj 2014. godine, kada je ova ustanova rangirala 47 namirnica koje važe za zdrave, konkretno voće, povrće i bilje, kako bi utvrdila koja hrana je najjače povezana sa snižavanjem rizika od hroničnih bolesti.
Od 47 analiziranih namirnica, 41 je zadovoljila kriterijume da se nazovu "prehrambenim elektranama", a one koje nisu su: malina, mandarina, brusnica, beli luk, crni luk i borovnica.
Stručnjaci su uzeli u obzir bioraspoloživost gvožđa, riboflavna, niacina, vitamina B6, B12, C i K.
Istraživanje je pokazalo da je najbolje plasirana hrana, po gustini hranljivih materija koje štite od raka i bolesti srca, bila – potočarka. Omiljena salata rimskih careva, za koju se dugo verovalo da im "raščišćava misli", dobila je maksimalnih 100 poena, a za njom slede kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.
Što se tiče voća, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najbolje je plasirao paradajz, koji je dobio 20 bodova i našao se tik iznad limuna.
Ovo voće, koje mnogi pogrešno smatraju povrćem, obiluje antioksidansima, za koje znamo da pomažu u odbrani od slobodnih radikala, koji izazvaju oksidativni stres u organizmu i povezani su s razvojem kancera, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.
Ovo je kompletna lista koju je sastavio CDC:
- Potočarka – 100
- Kineski kupus – 91,99
- Blitva – 89,27
- Zelena cvekla – 87,08
- Spanać – 86,43
- Cikorija – 73,36
- Lisnata zelena salata – 70,73
- Peršun – 65,59
- Rimska zelena salata – 63,48
- Raštan – 62,49
- Zelena repa – 62,12
- (Indijanska) slačica – 61,39
- Endevija – 60,44
- Vlašac – 54,80
- Kelj – 49,07
- Zeleni listovi maslačka – 46,34
- Crvena paprika – 41,26
- Rukola – 37,65
- brokoli – 34,89
- Bundeva – 33,82
- Prokelj – 32,23
- Mladi luk – 27,35
- Keleraba – 25,92
- KArfiol – 25,13
- Kupus – 24,51
- Šargarepa – 22,60
- Paradajz –20,37
- Limun – 18,72
- Ajsberg salata – 18,28
- Jagoda– 17,59
- Rotkvica – 16,91
- Zimska tikva – 13,89
- Pomorandža – 12,91
- Limeta – 12,23
- Grejpfrut (crveni i roze) – 11,64
- Broskva – 11,58
- Repa – 11,43
- Kupina – 11,39
- Praziluk – 10,69
- Slatki krompir (batat) – 10,51
- Žuti grejpfrut – 10,47
BONUS VIDEO
Uznemirujući podaci govore da nam se deca sve gore hrane