ko bi rekao?

Najbolja voćka vam nikad ne bi pala na pamet: Proglašeno NAJZDRAVIJE voće, povrće i bilje na svetu – i svi su iznenađeni

0

Od 47 analiziranih namirnica, utvrđeno je da 41, u skladu s gustinom hranljivih materija potrebnih za prevenciju hroničnih bolesti, zadovoljava kriterijume, te su rangirane na pomalo iznenađujući način

Zdrava hrana je jedan od glavnih preduslova zdravog organizma
Zdrava hrana je jedan od glavnih preduslova zdravog organizmafoto: Shutterstock

Bilo koja lista hrane treba se uzeti s rezervom, ali kada američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavi neki spisak namirnica – skloni smo da ga primetimo.


Takav je bio slučaj 2014. godine, kada je ova ustanova rangirala 47 namirnica koje važe za zdrave, konkretno voće, povrće i bilje, kako bi utvrdila koja hrana je najjače povezana sa snižavanjem rizika od hroničnih bolesti.


Od 47 analiziranih namirnica, 41 je zadovoljila kriterijume da se nazovu "prehrambenim elektranama", a one koje nisu su: malina, mandarina, brusnica, beli luk, crni luk i borovnica.

 

Stručnjaci su uzeli u obzir bioraspoloživost gvožđa, riboflavna, niacina, vitamina B6, B12, C i K.


Istraživanje je pokazalo da je najbolje plasirana hrana, po gustini hranljivih materija koje štite od raka i bolesti srca, bila – potočarka. Omiljena salata rimskih careva, za koju se dugo verovalo da im "raščišćava misli", dobila je maksimalnih 100 poena, a za njom slede kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

 

Pažljivo birajte voće i povrće na pijaci
Pažljivo birajte voće i povrće na pijacifoto: NDAB Creativity, Shutterstock

Što se tiče voća, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najbolje je plasirao paradajz, koji je dobio 20 bodova i našao se tik iznad limuna.

 

Ovo voće, koje mnogi pogrešno smatraju povrćem, obiluje antioksidansima, za koje znamo da pomažu u odbrani od slobodnih radikala, koji izazvaju oksidativni stres u organizmu i povezani su s razvojem kancera, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.


Ovo je kompletna lista koju je sastavio CDC:

  1. Potočarka – 100
  2. Kineski kupus – 91,99
  3. Blitva – 89,27
  4. Zelena cvekla – 87,08
  5. Spanać – 86,43
  6. Cikorija – 73,36
  7. Lisnata zelena salata – 70,73
  8. Peršun – 65,59
  9. Rimska zelena salata – 63,48
  10. Raštan – 62,49
  11. Zelena repa – 62,12
  12. (Indijanska) slačica – 61,39
  13. Endevija – 60,44
  14. Vlašac – 54,80
  15. Kelj – 49,07
  16. Zeleni listovi maslačka – 46,34
  17. Crvena paprika – 41,26
  18. Rukola – 37,65
  19. brokoli – 34,89
  20. Bundeva – 33,82
  21. Prokelj – 32,23
  22. Mladi luk – 27,35
  23. Keleraba – 25,92
  24. KArfiol – 25,13
  25. Kupus – 24,51
  26. Šargarepa – 22,60
  27. Paradajz –20,37
  28. Limun – 18,72
  29. Ajsberg salata – 18,28
  30. Jagoda– 17,59
  31. Rotkvica – 16,91
  32. Zimska tikva – 13,89
  33. Pomorandža – 12,91
  34. Limeta – 12,23
  35. Grejpfrut (crveni i roze) – 11,64
  36. Broskva – 11,58
  37. Repa – 11,43
  38. Kupina – 11,39
  39. Praziluk – 10,69
  40. Slatki krompir (batat) – 10,51
  41. Žuti grejpfrut – 10,47

BONUS VIDEO

Uznemirujući podaci govore da nam se deca sve gore hrane

 

 

makonda-tracker