možda niste znali...

Ako želite da smršate, OVO PIJTE SVAKI DAN: Napitak koji može da podstakne mršavljenje i olakša održavanje posle dijete

0

Jedno od omiljenih pića Srba, ako se ne preteruje s njim, može biti od velike pomoći u topljenju viška masti

foto: Dean Drobot/Shutterstock
foto: Dean Drobot/Shutterstock


Gubitak viška kilograma može biti teško putovanje puno izazova koliko god bili motivisani i disciplinovani.


Stručnjaci preporučuju da se, ako želite da smršate, klonite rigoroznih i veoma restriktivnih dijeta, već da umesto toga odaberete uravnoteženu i raznovrsnu ishranu. Samo tako ćete na zdrav način i uz unos svih neophodnih hranljivih materija uspeti da se rešite viška masnoće, i to bez jo-jo efekta – ako "dijetu" pretvorite u zdrav način života.


U tome vam može pomoći mnogo namirnica koje ubrzavaju topljenje masti i ubrzavaju metabolizam, uz adekvatan unos tečnosti, a stručnjaci sve češće pominju još jednu dodatnu pomoć za mršavljenje – kafu.

 

Ovaj napitak obično se koristi kao "energetska injekcija" u toku dana, za popravljanje raspoloženja i veću dinamičnost, a mnogi ne mogu da joj odole zbog opojnog mirisa i ukusa. Naravno, s kafom se ne sme preterivati jer su je brojna istraživanja povezala s kardiovaskularnim problemima, ali ako ste umereni – može vam biti važan saveznik u mršavljenju.

 

Kofein može da bude od pomoći za mršavljenje
Kofein može da bude od pomoći za mršavljenjefoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Trik je u tome što kafa sadrži kofein, supstancu koja deluje kao stimulans u organizmu i može da pomogne u topljenju masti tako što ubrzava metabolizam, piše medicinska platforma Healthline.


U studiji grčkog Univerziteta "Harokopio" u Atini, koja je objavljena 2013. u medicinskom magazinu Obesity, učestvovale su 33 odrasle i gojazne osobe koje su pile kafu sa šest miligrama kofeina po kilogramu svoje telesne mase.

 

Rezultati su bili vrlo zanimljivi: učesnici istraživanja koji su pili kafu na ovaj način su značajno smanjili unos kalorija u odnosu na one koji su pili kafu s manje kofeina ili je nisu pili uopšte.

 

Kako su zaključili japanski stručnjaci u studiji objavljenoj 2017. u listu Clinical Physiology and Functional Imaging, unos kofeina pokazao se korisnim za ubrzanje metabolizma i podsticanje sagorevanja masti.

 

Do tog zakljujčka došle su i mnoge druge studije, uključujući i onu koju su sproveli eksperti Univeziteta Južne Floride 2016. godine.

 

Kafa može biti od koristi za mršavljenje, ali ni slučajno ne preterujte s njom
Kafa može biti od koristi za mršavljenje, ali ni slučajno ne preterujte s njomfoto: LightField Studios/Shutterstock

Interesantna je i tvrdnja da ljudi koji piju kafu kasnije lakše održavaju zdravu telesnu težinu, koju su izneli nemački naučnici nakon studije objavljene 2016. u magazinu European Journal of Clinical Nutrition. Oni su sproveli istraživanje u kom je učestvovalo 2.600 ljudi, a otkriveno je da su oni koji su bili pića s više kofeina nakon što su smršali lakše održavali liniju od kontrolne grupe.

 

  • Koliko kafe dnevno smete da popijete?


Kako navodi ugledna američka klinika "Mejo", za odrasle i zdrave ljude bezbednim se smatra oko 400 mg kofeina dnevno.

 

Prema pisanju medicinske platforme Healthline, jedna šoljica kafe sadrži između 70 i 140 mg kofeina, zbog čega se obično ne preporučuje više od 2-3 šolje (male ili srednje veličine) kafe dnevno.

 

Kofein u kafi, ako se unosi umereno, može da ubrza mršavljenje i olakša odražavanje zdrave telesne težine
Kofein u kafi, ako se unosi umereno, može da ubrza mršavljenje i olakša odražavanje zdrave telesne težinefoto: Shutterstock/MR.Yanukit

Iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdila najbolja količina, generalno preporučujemo konzumiranje do 400 mg kofeina dnevno, što je do četiri ili pet šoljica – ističle dr Kimbre Zan sa Zdravstvenog univerziteta u Indijani, ali imajte u vidu da to zavisi i od veličine šolje i od količine kofeina u kafi.
 

 

BONUS VIDEO

Kilogrami sigurno idu dole ako se pridržavate ovih saveta

 

makonda-tracker