6 namirnica za prirodnu zaštitu od sunca
Svima nam je prva zaštita od sunčevih zraka tokom leta krema za sunčanje, poželjno sa što većim zaštitnim faktorom, ali to svakako nije jedina dobra stvar koju možemo uraditi za svoju kožu (mnogo pre nego što izgorimo).
Važan korak u rutini zaštite od sunca jeste: doručak!
Čestp zaboravljamo na ishranu kada se adaptiramo na eksterne uslove tokom promene sezona i godišnjih doba, ali postoji dobro potkovan razlog zbog kog nam prvi dnevni obrok može pomoži u zaštiti zdravog letnjeg sjaja.
Kako ističe doktor nauka Džozef Tahaši sa Univerziteta u Teksasu, postoji poseban "sat kože" (skin clock), a u svojoj studiji iz 2017. godine, sa svojim timom, istakao je da enzim koji obnavlja kožu oštećenu UV zracima ima dnevni krug proizvodnje koji može biti uslovljen time ako jedemo hranu onda kad to nije uobičajeno!
— Ako imate normalan dnevni ritam ishrane, bolje ćete biti zaštićeni od UV zraka tokom dana. Ako nemate, onda bi to moglo da uzrokuje štetne promene u vašem "satu za kožu".
Tako, umesto da grickate užinu u ponoć, probajte da dodate sledeće namirnice u svoj, recimo, jutarnji smuti i tako uvrstite dodatnu zaštitu od sunca u svoju ishranu:
1. Borovnice
Borovnice su bogate moćnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete kožu usled izlaganja suncu i stresu. Borovnice su odličan izvor vitamina C, koji pomaže u prevenciji bora, recimo, nakon dana provedenog na plaži!
Predlog za brzi doručak: Borovnice, čija seme, kokos, granola.
2. Lubenica
Paradajz sadrži likopen, a lubenice ga sadrže još više! Likopen apsorbuje UVA i UVB zrake, mada je potrebno nekoliko nedelja da koža postane malo zaštićenija, navodi se u studiji American Journal of Clinical Nutrition iz 2012. godine. Nakon par nedelja svakodnevnog konzumiranja lubenice, likopen može da deluje kao prirodna zaštita od sunca! Naravno, to ne može biti jedina zaštita, ali kad je u pitanju antiejdžing, dodatna podrška ne može da škodi!
3. Orašasti plodovi
Orasi i ostali orašasti plodovi sadrže omega-3 masne kiseline, kao i riba i jaja, a pošto naše telo ne proizvodi omega-3 kiseline, moramo ih dobijati putem ishane.
One pomažu našem telu, kožu i imaju antiupalna svojstva, a takođe pomažu i da se borimo s efektima koji mogu uslediti nakon previše vremena na suncu.
4. Šargarepe i lisnato zeleno povrće
Naša tela pretvaraju beta karoten u vitamin A, što je vitalno za zdravlje naše kože. Ako jedemo hranu bohatu ovim nutrijentom, možemo život učiniti malko lakšim. Šargarepe i lisnato zeleno povrće, poput kelja i spanaća, sjajan su izbor beta karotena, a zeleniši su bogati i antioksidansima luteinom i zeaksantinom. U studiji Džuli Evans i Elizabet Džonson iz 2010. godine, navodi se i da se oni pomaću protiv boranja, štete uzrokovane suncem i čak raka kože.
5. Zeleni čaj
Jedna studija Džuli Evans i Elizabet Džonson iz 2010. pokazala je da je konzumacija zelenog čaja dovela do manje tumora inducirainih UV svetlom kod miđeva, zbog flavanola koji sadrže i zeleni i crni čaj. Druga studija na životinjama sa zelenim čajem pokazala je smanjena oštećenja na koži usled UVA zraka i manji gubitak kolagena, koji daje čvrstoću našoj koži.
6. Karfiol
Karfiol sadrži moćne antoksidanse i prirodno štiti od sunca zahvaljujući histidinu, koji apsorbuje UV zračenje.
Bonus video: