savet stručnjaka

Kako da zaštitimo kožu od sunca? Doktor otkriva 4 namirnice koje su ODLIČAN ŠTIT od UV ZRAČENJA - jednu svi OBOŽAVAMO

0

Leto nam stiže veoma, veoma brzo. Međutim, to nam, osim lepog vremena, donosi i neke potencijalne probleme.

 

Postoje i namirnice koje mogu smanjiti dejstvo UV zraka na našu kožu
Postoje i namirnice koje mogu smanjiti dejstvo UV zraka na našu kožu foto: Shutterstock / Boophuket

Iako mnoge veoma raduje što nam letnja sezona polako kuca na vrata, tokom ovog godišnjeg doba svi smo izloženi suncu više nego inače, što zahteva adekvatnu preventivu od raznih problema koje bi sunčevi zraci mogli da prouzrokuju.

 

Posebnu pažnju bi u tom periodu trebalo da obratimo na našu kožu, naše mladeže, kao i još neke stvari koje bi mogle da naprave potencijalne probleme. Zamolili smo stručnjaka, našu dermatološkinju, doktorku Goranu Isailović, da nam objasni kako tačno UV zraci deluju na našu kožu.

 

- Leto se karakteriše pojačanim izlaganjem kože UV zracima. Oni u zavisnosti od svoje talasne dužine manje ili više oštećuju epiderm pokožicu, delujući agresivno na keratinocite, osnovne ćelije rožastog sloja kože. Taj sloj je odgovoran za barijernu ulogu kože protiv isušivanja i melanocite, ćelije koje stvaraju pigment melanin koji štiti dublje slojeve kože i unutrašnjost organizma od štetnog efekta UV zračenja - objašnjava doktorka Isailović za Glossy.

 

Ukoliko se budemo suviše izlagali suncu, moglo bi da se desi da imamo problem sa nekoliko stanja koje UV zračenje može izazvati na našoj koži. Od onih najgorih do nekih beniginih.

 

- Tokom izlaganja suncu oštećuje se i imunološki sistem koze, Langerhansove ćelije, ćelije stražari se zaslepljuju sunčevim zracima i mogu da propuste maligne ćelije da prežive imunološki nadzor u koži Koža može postati zadebljala, hrapava i mogu se pojaviti fleke - objašnjava doktorka Isailović.

 

Ukoliko se previše ozlažemo jakom Suncu, to može izazvati nekoliko vrsta problema na našoj koži
Ukoliko se previše ozlažemo jakom Suncu, to može izazvati nekoliko vrsta problema na našoj koži foto: Wavebreak / Profimedia Similar

Na koži se takođe mogu pojaviti i promene koje se nazivaju keratoze, a može doći i do zadebljanja sloja kože.

 

- Razvijaju se aktinične keratoze, solarni lentigo, ali i dolazi i do pojave bora, žućkaste zadebljale kože sa proširenim porama. To se zove solarna elastotična degeneracija Takođe, istanjuju se zidovi krvnih sudova, vaskularna sara na koži postaje uočljiva. Uz sve to, koža se u većoj meri znoji sto pogoduje razvoju gljivica, pojavi ojeda i iritacija - upozorava Gorana Isailović.

 

Doktorka kaže da crna čokolada takođe može imati dobro dejstvo na našu kožu
Doktorka kaže da crna čokolada takođe može imati dobro dejstvo na našu kožu foto: Sea Wave, Shutterstock

Kao jedan od vidova zaštite, osim neizlaganja ili jako stidljivog izlaganja Suncu, doktorka savetuje i određene preparate, kao i neke namirnice. Dve namirnice koje je doktorka pobrojala će verovatno mnoge obradovati, pošto praktično ne postoji neko ko ih ne voli.  

 

- Koriste se preparati za zaštitu od UV zraka, bilo oralni, bilo lokalni sa hemijskim i fizickim faktorima zaštite. Postoji i oralna foto zaštita u vidu crne čokolade, paradajz paste, soka od naranče ili u vidu preparata na bazi indijanske paprati. Naravno, takođe se savetuje i zaštita odećom, šeširima, zaštitnim naočarima i suncobranima - kaže za Glossy doktorka Isailović.

 

 

 

makonda-tracker