ovo niste znali

Da li TREŠNJE goje? Ova voćka se često preporučuje jednoj grupi ljudi, a jedna bi trebalo da bude oprezna

0

Ko bi trebalo da jede trešnje, a ko bi morao da bude na oprezu kada uživa u njihovom božanstvenom ukusu?

Trešnje obiluju vlaknima
Trešnje obiluju vlaknimafoto: Baleeva Ekaterina/Shutterstock

Od kolača, preko pita, do sladoleda, trešnje su u jeku sezone nezaobilazne u mnogim slatkim receptima, ali nam uz njih nisu neophodni testo i šlag –popularne su i kao zdrava grickalica.


Ovo neodoljivo voće ima mnoge nutritivne prednosti: trešnje obiluju antioksidansima, fitohemikalijama, vitaminima, hranljivim materijama i vlaknima, a sve to pomaže u održavanju zdravo organizma i smanjuje rizik od više bolesti.


Što se tiče antioksidanasa, trešnje sadrže veliku količinu antocijanina, a što je kiselija – to ih je više! Ovi moćni antioksidansi, vrsta fitohemikalija, pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala, a istraživači tvrde i da mogu da snize rizik za razvoj dijabetesa tako što deluju na metabolizam, bakterijsku floru creva i zapaljenske procese. Uz to, sadrže i hidroksicimetnu kiselinu i perilil alkohol.

 

U trešnjama i višnjama se, takođe, nalazi mnogo vitamina C, a platforma Food Central, američkog Ministarstva poljoprivrede, navodi da se u 100 grama ovih voćki može naći 7 miligrama pomenutog vitamina. U istoj količini ima i 222 mg kalijuma, 11 mg magnezijuma, 2,1 g vlakana...


Ipak, i mnogo hrane koja goji često sadrži mnogo dragocenih hranljivih materija, pa da li je pametno jesti trešnje ako ste na dijeti?

 

Trešnje sadrže značajne količine antioksidanasa
Trešnje sadrže značajne količine antioksidanasafoto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock
  • Da li trešnje goje?


Trešnje je odlično dodati jelovniku ako želite da smršate jer sadrže malo kalorija i šećera, niskoglikemijsko su voće i pomažu u regulaciji šećera u krvi, a ukusne su – ističe dijetetičar i nutricionista Kirbi Volter iz čikaške kompanije The Nourish RD.


Dakle, ne samo što ne goje, nego trešnje mogu biti vredan saveznik ako želite da smršate!


Prema tabeli Food Central-a, 100 grama trešanja sadrži:

 

  • 82,2 g vode
  • 63 kalorije
  • 0,2 g masti
  • 16 g ugljenih hidrata
  • ... uz već pomenuta 2,1 g biljnih vlakana, što sve može da doprinese topljenju masti!

 

Naime, što više vode unesemo, to je bolje za sveukupno zdravlje, a niskokaloričnost trešanja čini ih savršenom užinom ako imate iznenadne napade gladi dok pokušavate da se rešite viška kilograma.

 

Trešnje su odličan izbor za zdravu užinu ako želite da smršate
Trešnje su odličan izbor za zdravu užinu ako želite da smršatefoto: Kasabutskaya Nataliya/Shuttertock

Masnoće u ovom voću su maltene zanemarljive, a trešnje spadaju i u voćku koja ima vrlo nizak glikemijski indeks – on iznosi samo 20, što znači da ne izaziva tako nagao skok šećera u krvi kao, recimo, banana.


Takođe, istraživanje objavljeno u listu Nutrients koje su američki naučnici sproveli 2018. godine, analizirajući više medicinskih studija, pokazalo je da razni proizvodi koji sadrže trešnje mogu da snize krvni pritisak. Jedna starija studija, objavljena 2008. godine u magazinu Nutrition & Food Science, utvrdila je i da su kod žena koje imaju dijabetes trešnje nakon šest nedelja svakodnevnog uzimanja značajno pomogle u snižavanju pritiska.


Zbog toga osobe koje već imaju hipotenziju ne bi trebalo da preteruju s njima.

 

 

makonda-tracker