korisni trikovi

Kako uštedeti, a jesti raznovrsno? 5 saveta Džejmija Olivera za pun novčanik i još puniji stomak

0

Predstavljamo vam preporuke poznatog kuvara Džejmija Olivera za uštedu novca

Džejmi Oliver jedan je od omiljenih svetskih kuvara
Džejmi Oliver jedan je od omiljenih svetskih kuvarafoto: Axel Heimken / DPA / Profimedia

Ukusna jela ne moraju mnogo da pritisnu vaš kućni budžet, a sve što je potrebno da vam ishrana bude bogata i raznovrsna, a novčanik "neoštećen" jeste malo pažljivog planiranja.


Kako tata petoro dece i čovek koji život provodi u kuhinji, čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver došao je mnogo načina da se kuvanju pristupi ekonomično.

 

Kako on objašnjava, čak i male promene u vašoj rutini mogu da naprave veliku razliku.


Kada su, na početka rata u Ukrajini, cene životnih namirnica počele da rastu, Džejmi Oliver sastavio je spisak svojih proverenih trikova za uštedu.

 

  • Planirajte celu nedelju


Ako kupujete naveliko umesto da idete u prodavnicu za svaku sitnicu, opvo je dobar način da primenite prvo pravilo Džejmija Olivera. Od namirnica koje imate u kući za vikend osmislite jelovnik za jelu nedelju i eventualno dodajte još nekoliko potrepština.

 

Džejmi Oliver na promociji svoje knjige u Hamburgu
Džejmi Oliver na promociji svoje knjige u Hamburgufoto: Axel Heimken / DPA / Profimedia

Sve to zapišite i isplanirajte šta ćete spremati za svaki dan u nedelji.

 

  • Kuvajte odjednom više


Ako možete, kuvajte odjednom više, umesto da svaki dan uključujete šporet, savetuje Džejmi Oliver, koji kaže da je ovo najjednostavniji i najefikasniji način uštede.


Bilo da kuvate za jednu osobu ili za celu porodicu, priprema i zamravanje više obroka unapred će smanjiti bacanje hrane i uštedeti na duže staze – kaže on.

 

  • Budite energetski efikasni

 

Jedan od najkorisnijih uređaja u kuhinji je mikrotalasna pećnica, pa se ne plašite da je koristite kad god ste u prilici.


Iako je upotreba rerne nešto skuplja, ona vam nije neprijatelj, sam se postarajte da je iskoristite pametno i napunite što je više moguće kako ne biste pekli duže. Recimo, umesto da pečete dve kore za tortu odvojeno, pecite ih odjednom.

 

Džejmi Oliver jedan je od omiljenih svetskih kuvara
Džejmi Oliver jedan je od omiljenih svetskih kuvarafoto: Axel Heimken / DPA / Profimedia

Takođe, Džejmi Oliver savetuje da na tiganje i šerpe stavite poklopac dok spremate hranu na ringli kako biste zadržali toplotu, kao i da povrće iseckate sitnije da bi se brže termički obradilo.

 

  • Koristite ostatke

 

Umesto da bacite bajati hleb koji je počeo da se mrvi i kom se ctvrdnula kora, napravite kolač od starog hleba. Iskoristite svaki mogući način da ostaci hrane ne završe u kanti za smeće.

 

  • Pažljivo čitajte

 

Važno je da znate razliku između oznaka "Najbolje do" i "Rok trajanja" jer u prvom slučaju ne znači da hrana ne može da se jede posle naznačenog datuma, već samo možda neće biti iste svežine i kvaliteta kao ranije, ali je i dalje jestiva.

 

 

makonda-tracker