miluje nepca

TROSEKUNDNI TRIK potpuno menja ukus: Slasna KARBONARA po receptu Džejmija Olivera postaće vaša omiljena

0

Svega nekoliko sastojaka dovoljno je za obrok iz snova, a ako pripremite karbonara špagete ovako – zaboravićete druge recepte

Pasta karbonara gotova na brzinu, a tako sočna!
Pasta karbonara gotova na brzinu, a tako sočna!foto: lorenzo_graph, Shutterstock

Britanski kuvar Džejmi Oliver pravi je mag za mnoga popularna jela, a on posebno uživa u pripremi specijaliteta italijanske kuhinje.


U tome je često imao čast da uživa sa italijanskim kuvarom Đenarom Kontaldom, čije karbonara špagete rado priprema, pa mnogi ovaj recept nazivaju i Oliverovim.


U pitanju je recept koji je Đenaro objavio u knjizi Jamie's Food Tube: The Pasta Book, u kojoj je sabrao mnoga zanimljiva uputstva za pripremu testenine do kojih su Džejmi Oliver i on došli zajedno ili odvojeno.


Priprema je jednostavna, a sitni potezi poput podmazivanja tiganja kožom slanine daju ovoj karbonari poseban šmek.

 

karbonara sos pravi se brzo i lako
karbonara sos pravi se brzo i lakofoto: Nelli Kovalchuk, Shutterstock

Samo šačica sastojaka dovoljna je za fantastičnu karbonaru i, ako se pravilno spremi, primer je lepote – stoji u opisu recepta.


Karbonara Džejmija Olivera i Đenara Kontalda


Sastojci:

 

  • 3 žumanceta
  • 40 grama parmezana (i još za serviranje=
  • špagete (200 grama)
  • 150 grama slanine
  • 1 čen belog luka
  • ekstradevičansko maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

 

Priprema

 

  1. Sipajte žumanca u činiju, sitno izrendajte pramezan, začinite, pa dobro promešajte viljuškom i slonite sa strane.
  2. Sitno iseckajte slaninu, pa skuvajte špagete u slanoj vodi, da budu al dente.
  3. Premažite tiganj kožom slanine kako biste ga fino podmazali, a možete i da dodajte jednu kašiku ulja, pa uključite na srednju vatru.
  4. Očistite beli luk, izgnječite ga, pa stavite u tiganj na jedan minut da začini masnoću.
  5. Dodajte slaninicu, pa dinstajte dok ne bude hrskavo, oko pet minuta, pa izvadite i bacite izgnječeni beli luk.
  6. Ocedite dobro špagete i stavite ih u isti tiganj, a dodajte i malo vode u kojoj su se kuvale kako bi se sastojci lepo uvezali.
  7. Sklonite tiganj sa tingle, pa dodajte jaja s parmezanom i dobro promešajte. Vratite u sve slaninu i još malo vode u kojima su se kuvale špagete i pustite se krčka dok ne bude gotovo.
  8. Servirajte posuto rendanim parmezanom.

 

 

makonda-tracker